Mainos

Poliisi: Internetissä ahdistellaan tuhansia nuoria vuosittain

Poliisi ja Pelastakaa lapset ry ovat huolissaan internetissä rehottavasta lasten hyväksikäytöstä. Poliisin ja Pelastakaa lapset ry:n nettikyselyyn vastanneista alle 16-vuotiaista joka kolmas kertoi joutuneensa selkeästi itseään vanhemman tai aikuisen ahdistelemaksi internetissä.

Joka viides oli ollut seksuaalisessa webkamerayhteydessä aikuisen kanssa. Luku huolestuttaa Pelastakaa lapset ry:n nettiturvallisuuspäällikkö Mari Laihoa.

– Hetken hairahduksesta voi pahimmillaan tulla lapselle vuosikausien piina ja painajainen silloin kun vastapuoli on tallentanut kuvayhteyden, Laiho sanoo.

– Huolestuttavaa on myös se, että lapset eivät välttämättä edes ymmärrä osaansa rikoksen uhrina, hän toteaa. Laiho muistuttaa, että aikuisen lapseen kohdistama seksuaalinen teko on aina rikos, myös netissä.

Rikokset eivät rajoitu virtuaalimaailmaan. Kahdeksan prosenttia kyselyyn vastanneista alle 16-vuotiaista oli tavannut aikuisen seksiehdottelijan myös oikeasti. Kolme prosenttia kertoi harrastaneensa seksiä aikuisen nettituttavuuden kanssa.

Kysely kielii Suomessa olevan vuosittain tuhansia lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia, mutta poliisille ilmoituksia tehdään vain harvakseltaan.

– Kyselyn tulokset kertovat laajasta ja vakavasta ongelmasta, ylikonstaapeli Marko Forss toteaa

– Kyselyn perusteella rikoksen tunnusmerkistön täyttäviä tekoja on vuosittain tuhansia, mutta esimerkiksi vuonna 2010 poliisille ilmoitettiin vain alle 200 internetiin liittyvää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Helsingin virtuaalisessa lähipoliisiryhmässä työskentelevä Forss perääkin uusia tapoja saada internetin seksuaalirikokset poliisin tietoon. Esimerkkinä hän mainitsee Ranskassa sallitun peitetoiminnan. Ranskassa poliisi voi käyttää lasta esittävää peiteprofiilia seksuaalirikollisten kiinni saamiseksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.