Poliisi ihmeissään: Miksei netissä vilauttelua kriminalisoida?

Helsingin poliisin nettipoliisin, ylikonstaapeli Marko Forssin mukaan internetin ja sosiaalisen median osuus on jätetty vähälle huomiolle seksuaalirikoksia koskevan lainsäädäntöuudistuksen valmistelussa. Forss kirjoittaa aiheesta Uuden Suomen blogissaan.

Rikoslakiin on tulossa uusi pykälä seksuaalisesta häirinnästä. Forssin mukaan lakiluonnoksessa seksuaalisesta häirinnästä rangaistaisiin sitä, joka koskettelemalla tai muulla siihen vakavuudeltaan rinnastettavalla tavalla tekee toiselle teon, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Esimerkkeinä mainitaan sively, puristelu, taputtelu tai vastaavat, joissa koskettelun kohteena olisi ruumiinosa, jota pidetään tavanomaisesti seksuaalisesti merkityksellisenä. Ruumiinosista mainitaan esimerkkeinä rinnat, sukupuolielin, takapuoli, reidet sekä toisen suuteleminen.

– Näiden osalta tekomuodot ovat melko selkeät, eivätkä ne tule sovellettavaksi sosiaalisessa mediassa. Ongelmia tuottaa ennemminkin näihin tekoihin vakavuudeltaan rinnastettavan teon määritelmän mukaiset teot.

Tällaisiksi rinnastetaan luonnoksessa painokkaat ehdottelut sukupuoliyhteydestä tai painostaminen sukupuoliyhteyteen. Erikseen mainitaan myös itsensä paljastaminen toiselle ja perusteeton kysely toisen sukupuolielämästä.

– Vaikka kaikkia näitä tekomuotoja esiintyy erilaisin vakavuusastein sosiaalisessa mediassa, ei niistä ole mainintaa esitöissä. Oli sitten kyse ehdotteluista viestein, kuvin, videoin tai esimerkiksi web-kameran kautta. Oman ymmärrykseni mukaan seksuaalisena häirintänä ei olekaan nyt jostain syystä tarkoitus kriminalisoida netin kautta tapahtuvaa häirintää, vaan pelkästään kasvokkain tehty häirintä, Forss kirjoittaa.

Maksimirangaistus sakkoa

Helsingin nettipoliisi on kirjoittanut muutaman sakon netissä vilauttelusta. Esimerkkinä Forss mainitsee teon, jossa mies lisäsi useita kertoja peniksensä kuvan IRC-Galleriaan.

– Sakkoa perusteltiin sillä, että kyseinen sivusto ei ole tarkoitettu tämäntyyliseen paljasteluun ja käyttäjinä on useita lapsia.

Vilauttelupykälä ei kuitenkaan tule kyseeseen kahdenkeskisen web-kamerayhteyden osalta.

– Luonnoksen ristiriitaisen linjauksen mukaan esimerkiksi 16-vuotiaalle tytölle peniksen vilauttelu täyttäisi seksuaalisen häirinnän tunnusmerkistön, mutta ei siinä tapauksessa että se tapahtuu yhteyden ottamisella netin kautta web-kameran välityksellä.

Alle 16-vuotiaan osalta teko on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö riippumatta siitä tapahtuuko vilauttelu netissä vai kadulla.

Maksimirangaistus seksuaalisesta häirinnästä on sakkoa.

– Tämän perusteella poliisilla ei ole televalvontaoikeutta eikä siten esimerkiksi oikeuttaa selvittää viestin lähettäneen henkilön ip-osoitetta, Forss kirjoittaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat