Poliisi: Hyöty pois ympäristörikollisilta

Ympäristöviranomaiset, poliisi ja syyttäjä haluavat tehostaa yhteistyötä ympäristörikosten kitkemiseksi.

Ympäristörikoksia käsittelevän lakivaliokunnan tänään järjestämän seminaarin alustajat olivat yhtä mieltä siitä, että ympäristörikollisuus on kasvamassa ja tekijät on saatava vastuuseen.

- Esitutkinnassa jää usein selvittämättä, mikä on ollut konkreettinen vahinko ja sen perääminen jää usein asiaomistajalle, korkeimman oikeuden esittelijäneuvos Matti Sepponen totesi puheenvuorossaan.

Poliisi korosti, että rikoshyödyn menettäminen tulee varmistaa ja epäiltyjen omaisuuteen tulee kohdistaa pakkokeinoja. Keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Tero Kurenmaan mukaan myös liiketoimintakieltojen tutkinta tulisi ottaa osaksi jokaista ympäristörikosjuttua.

- Tällä päästään siihen, että rikollinen toiminta tulee kalliimmaksi kuin laillinen toiminta, ylijohtaja Jorma Littunen oikeusministeriöstä summasi.

Poliisi ja syyttäjäviranomaiset toivovat, että yhteyshenkilöiksi saataisiin ympäristörikoksiin erikoistuneita tutkijoita ja syyttäjiä. Yhteistyötä halutaan tehostaa myös tarkastusten osalta. Ympäristöviranomaisten hallinnollinen menettely ohittaa tällä hetkellä hitaan rikosprosessin.

- Kun hallinnolliset toimet on asianmukaisesti hoidettu, ajatellaan helposti, että mihin sitä rikosilmoitusta tarvitaan, kun laillinen tila on jo palautettu, ylitarkastaja Elise Sahavirta ympäristöministeriöstä painotti.

Piilorikollisuutta

Valtaosa ympäristörikoksista jää silti edelleen piiloon. Poliisille tulevista tapauksista selviää keskusrikospoliisin mukaan vain noin kolmasosa ja syytteistä hylätään noin kolmannes.

Rikosten tutkintaa hankaloittaa muun muassa se, että tapahtuneella ei ole selkeää kärsinyttä osapuolta. Lisäksi valvonta on osin heikkoa ja tapausten ilmoittamiskynnys korkea.

- Kuten julkisuuteenkin nousseet tapaukset osoittavat, ympäristörikollisuutta voidaan tehdä laillisen liiketoiminnan yhteydessä, esittelijäneuvos Matti Sepponen korkeimmasta oikeudesta totesi.

Sepponen viittaa kahteen Itä-Uudellamaalla ilmitulleeseen juttuun, missä loka- ja maanrakennusyritysten epäillään tavoitelleen taloudellista hyötyä jätteiden kuljetukseen liittyen. Poliisi esitutkinta on kesken sekä Vantaalla että Porvoossa.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Susanna Huovinen sekä kuntien edustajat olivat huolissaan resurssien riittävyydestä. Alustajien mielestä valtion tuottavuusohjelma ei tue sitä, että kunnissa syvemmän osaamisen tarve kasvaa.

Huovinen oli huolissaan myös taantuneesta taloudesta.

- Miten kunnat pystyvät estämään tässä tilanteessa ympäristörikosten ilmitulon? Välinpitämättömyys ei saa lisääntyä, Huovinen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat