Poliisi huolestui: Nuoret jakavat tekaistuilla sometileillä "Gossip Girl -tyyppisiä" juoruja toisistaan

Sosiaalisessa mediassa moni ilmaisee mielipiteitään varsin vapaasti, mutta kaikki eivät tule ajatelleeksi, millainen mielipiteen ilmaiseminen on laillista. Poliisi muistuttaa erityisesti nuoria siitä, että toisen henkilön yksityisen tiedon levittäminen ei ole sallittua.

Lapissa poliisin tietoon tuli syksyn aikana ilmiö, jossa nuoret jakoivat sosiaalisessa mediassa juoruina toisten nuorten yksityiselämää koskevia tietoja. Ne saattoivat liittyä esimerkiksi nuoren seksuaalisuuteen.

Lapin poliisilaitoksen viestintäpäällikkö, vanhempi konstaapeli Elina Katajamäki nostaa blogitekstissään esille sen, kuinka sananvapauteen vedotaan somessa usein virheellisesti. 

– Sananvapauteen vetoamalla yritetään oikeuttaa sellaisia juttuja, joita lainsäätäjä ei todellakaan ole tarkoittanut, Katajamäki kirjoittaa.

Katajamäki huomauttaa tekstissään, että lain mukaan sananvapaus on jokaisella, mutta missään ei lue, etteikö sanoistaan joutuisi vastuuseen. 

– Rikoslaissa on kaksi pykälää, jotka erityisen paljon kulkevat sananvapauden rinnalla, nimittäin yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen ja kunnianloukkaus.

– Näiden karkea ero on se, että yksityiselämää loukkaavassa tiedon levittämisessä kerrotaan todellisia, arkaluontoisia asioita ja kunnianloukkauksessa keksittyjä tai muutoin herjaavia, Katajamäki toteaa kirjoituksessaan.

Kirjoituksia Gossip Girl-sarjan hengessä

Yhtenä esimerkkinä Katajamäki nostaa esille nuorten somekirjoittelun. 

– Lapin poliisilaitoksen alueella huomattiin syksyllä ilmiö, jossa nuoret jakoivat sosiaalisessa mediassa toistensa yksityiselämään liittyviä tietoja Gossip Girl -tv-sarjan hengessä.

Katajamäen mukaan usealla lappilaisella paikkakunnalla oli perustettu sosiaalisen median tilejä, jotka keskittyivät jakamaan juoruja nuorten yksityiselämästä.

Profiileja oli useita ja tyypillistä niille oli se, että seuraajia pyydettiin kertomaan juoruja tietämistään ihmisistä. Ylläpitäjä muokkasi juorut kuvien muotoon ja jakoi ne seuraajille. Tileillä jaettiin muun muassa nuorten seksuaalisuuteen liittyviä tietoja ja vihjailuja.

Myös yksityisen tiedon jakaminen on väärin

Kun poliisi otti tilin ylläpitäjiin yhteyttä, oli ihmetys suuri.

– Nuoret ajattelivat sen niin, että ne, jotka olivat kertoneet heille sen juorun, olivat tehneet vääryyden. He eivät ajatelleet, että tiedon eteenpäin jakaminen olisi kiellettyä, Katajamäki sanoo MTV Uutisille.

Poliisi puuttui nuorten somekirjoitteluun ennaltaehkäisevästi, eikä rikostutkintaa tapauksesta aloitettu. Varoituksen sana meni kuitenkin nuorille perille.

– Kun oltiin nuoriin yhteydessä, tilit poistettiin samana päivänä netistä, Katajamäki toteaa.

Poliisi toivoo, että some-kirjoittelu nostettaisiinkin keskusteluun kouluissa ja oppilaitoksissa.

– Vaikka kyseessä on selvästi nuorten toiminta, on pelisäännöt syytä tehdä selviksi somen osalta, Katajamäki toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat