Mainos

Poliisi hakkasi mielenosoittajia Valko-Venäjällä

Valko-Venäjällä tuhannet ovat osoittaneet mieltään vaalivilppiä vastaan. Ovensuukyselyjen mukaan presidentti Aleksandr Lukashenko on saanut yli 70 prosenttia tämänpäiväisten presidentinvaalien äänistä.

Mellakkapoliisi hajotti aiemmin illalla kovin ottein opposition mielenosoituksen pääkaupungin keskusaukiolla. Oppositio kertoi, että yksi loukkaantuneista oli presidenttiehdokas Vladimir Nekliajev ja että hänet vietiin sairaalaan tajuttomana.

Lukashenkolla on yhdeksän vastaehdokasta, joista seitsemän on kehottanut kannattajiaan kokoontumaan pääkaupungin keskusaukiolle. Viranomaiset ovat kieltäneet etukäteen protestoinnit. Mielenosoitusten vaikeuttamiseksi keskusaukiolle on rakennettu suuri luistinrata.

Lukashenko on ollut vallassa vuodesta 1994.

Kansanedustaja Kiljunen vaalitarkkailijana

Lukashenko on jo ennen vaaleja varoittanut ulkomaisia vaalitarkkailijoita puuttumasta millään tavalla äänestykseen. Vaaleja on seuraamassa muun muassa Etyjin erityislähettiläs, kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.).

Hän kuvaili vaalien jälkeisiä tunnelmia illalla hyvin jännittyneiksi.

- Olen yllättynyt mielenosoitusten mittakaavasta. Olen ollut aiemmin vastaavissa mielenosoituksissa Valko-Venäjällä, mutta en ole koskaan nähnyt näin suurta väentungosta, Kiljunen kertoi STT:lle Minskin keskustasta.

Kun ääntenlasku oli vielä kesken, Kiljunen arvioi vaalien sujuneen aikaisempaa paremmin.

Kiljusen mukaan kampanjointi sujui rauhallisesti, vaalijärjestelyt oli hoidettu hyvin ja vaalitarkkailijat pääsivät esteettä kaikille äänestyspaikoille. Presidentti Aleksandr Lukashenkon ylivoimaisuuden vuoksi oikeaa kilpailuasetelmaa ei kuitenkaan tälläkään kertaa syntynyt.

Kiljunen raportoi vaaleista Etyjin puheenjohtajamaalle Kazakstanille.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.