Mainos

Poliisi hajotti mielenosoituksen kyynelkaasulla Belgradissa

Serbian pääkaupungissa Belgradissa on syttynyt levottomuuksia sotarikoksista epäillyn Radovan Karadzicin tukimielenosoituksen yhteydessä.

Poliisi hajotti myöhään illalla noin satapäisen hulinoijajoukon, joka oli ryhtynyt rikkomaan ikkunoita ja kivittämään poliiseja. Joukkoa kohti ammuttiin kyynelkaasua ja kumiluoteja.

Sairaalalähteiden mukaan 44 ihmistä loukkaantui mellakoinnissa. Loukkaantuneista 25 on poliiseja ja kaksi toimittajia. Toinen toimittajista on espanjalainen, toinen serbialainen.

Yli 10 000 ihmistä on kerääntynyt Belgradin keskustaan osoittamaan mieltään Karadzicin puolesta. Äärikansallinen radikaalipuolue haluaa mielenosoituksella vastustaa Karadzicin luovutusta Haagiin, jossa hänen on määrä vastata sotarikossyytteisiin. Äärinationalistit pitävät viikko sitten Belgradissa pidätettyä Bosnian entistä serbijohtajaa sankarina ja Serbian valtion puolustajana.

Mellakkapoliisit partioivat mielenosoituksen aikana sekä kaduilla että muun muassa parlamenttitalon edessä. Mielenosoitukseen osallistui muun muassa satoja jalkapallohuligaaneja, jotka kuljettivat mukanaan Serbian hallitusta vastaan suunnattua "Me tapamme teidät kaikki" -kylttiä.

Yhdysvaltain suurlähetystö Belgradissa sulki ovensa eilen kaksi tuntia tavallista aikaisemmin ja kehotti Yhdysvaltain kansalaisia välttämään kaupungin keskustaa siltä varalta, että mielenosoitus yltyisi väkivaltaiseksi.

Radikaalipuolue järjesti viime helmikuussa 150 000 hengen mielenosoituksen vastustaakseen Kosovon itsenäisyyttä, ja silloin väkijoukot sytyttivät tuleen Yhdysvaltain suurlähetystön ja muita lähetystöjä. Osa mielenosoittajista innostui myös ryöstelemään kauppoja.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.