Mainos

Poliisi etsii vaihtoehtoisia voimakeinoja

Poliisin käyttöön etsitään jatkuvasti uusia vaihtoehtoisia voimakeinoja, jotka vahingoittavat asiakasta mahdollisimman vähän.

Uusimmista ideoista pisimmällä on etälamautin, jota päästäneen kokeilemaan käytännössä ensi syksynä.

Kehityspäällikkö Heikki Alho poliisin tekniikkakeskuksesta kertoo, että jatkuvaluontoinen V3-projekti eli vähemmän vaarallisten voimakeinojen kehittämishanke etsii ideoita koko ajan ja kokeilee parhaimpia. Hän huomauttaa, että suunta on sama kaikissa länsimaissa: äärimmäisiä voimakeinoja halutaan välttää. Suomi tekeekin yhteistyötä Norjan, Britannian ja erityisesti Ruotsin kanssa.

-Ruotsin kanssa meillä on samankaltainen lainsäädäntö sekä yhteiskuntailmasto. Yhteisillä tilauksilla tulee myös jonkin verran säästöjä. Esimerkiksi etälamautin on pitkälti yhteistyön tulos, perustelee Alho.

Etälamautin on jo sinänsä valmis, mutta sen käyttöturvallisuustutkimusten pitävyyttä varmistellaan vielä. Alho kertoo, että Ruotsissa poliisista riippumaton eettinen lautakunta on jo antanut sille kokeiluluvan.

-Meillä se tulee näillä näkymin käyttöön syksyllä. Sisäministeriö käsittelee asiaa parhaillaan, Alho toteaa.

Käytännössä etälamautin on kaksi sähköjohtojen päässä olevaa nuolta, jotka molemmat singotaan henkilöön. Nuolien kautta annettava sähköimpulssi katkaisee aivojen ja tahdonalaisten lihasten yhteyden, muttei häiritse tahdosta riippumattomia elintoimintoja kuten sydämenlyöntejä.

Parin vuoden kuluttua käytössä etäpatukka

Muutamien vuosien kuluttua poliisilla voi olla myös etäpatukka. Laite ei muistuta perinteistä tai teleskooppipatukkaa lainkaan, mutta sen vaikutus on sama. Isoon lihakseen tähdätty pieni esine lamauttaa henkilön hermoston. Pieni pussillinen lyijyhauleja tai kevyt muoviesine ammutaan haulikolla tai erikseen tehdyllä ampuma-aseella.

-Etäpatukkaa voi käyttää 15-20 metrin etäisyydeltä, eikä se riko ihoa. Mustelma toki tulee, muttei pysyvää vammaa, Alho kertoo.

Jo nyt monia vaihtoehtoisia voimakeinoja

Tällä hetkellä suomalaisen poliisin vyöllä roikkuu ampuma-aseen lisäksi kolme vähemmän vaarallisiin voimakeinoihin luettavaa välinettä eli käsiraudat, oc-sumutin ja teleskooppipatukka. Kuutisen vuotta käytössä ollut oc-sumutin tarkoittaa tuttua pippurisumutetta.

Vähemmän vaaralliseen voimankäyttöön luetaan EU-säädösten mukaan myös suojavarusteet kuten suojakilpi, -liivit ja kypärä.

-Yksi toimivimmista keinoista on koira, mutta sitä on vaikea mieltää V3-ryhmään, Alho muistuttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.