Poliisi: Erityisiä kännykkäratsioita ei tiedossa

Liikkuvan poliisin tiedottaja Jussi Pohjonen kertoo, että tavallinen autoilija tuskin huomaa uutta kännykkäkäytäntöä mitenkään.

– Emme ole lisäämässä tai tiukentamassa valvontaa. Kännykän käyttö ajaessa vain tulee uutena näihin rikkomuksiin, jotka monta kertaa toistuessaan tulevat vaikuttamaan määrättävään ajokieltoon, Pohjonen kertoo.

Tiedot kertyvät ajoneuvorekisteriin ja poliisi voi määrätä ajokiellon, jos toistuvia liikennerikkomuksia kertyy vuodessa kolme tai kahdessa vuodessa neljä.

Poliisilla ei ole perusteilla mitään avointa julkista rekisteriä, josta huonomuistinen autoilija voisi tarkistaa montako liikennerikkomusta niskassa on.

– Omat tietonsa voi käydä tarkistamassa poliisilaitokselta, Pohjonen arvioi. Myös Liikenne- ja turvallisuusvirasto Trafista saa ajoneuvorekisteriotteen, mihin rikkeet on kirjattu.

Pohjonen muistuttaa, että kännykän käyttö ajon aikana on kielletty ainoastaan silloin, kun ajaja pitää sitä kädessään.

Kännykkä kädessä ajajat tuttu näky

– Kauaa ei tarvitse tien vieressä seisoa, kun näkee kymmenen kuskia puhumassa kädessä olevaan kännykkään. Tiukennuksella halutaan osoittaa, että poliisi on valvonnassa tosissaan, vaikka valvontaa ei lisätäkään, Pohjonen summaa.

Kyseessä on niin sanottu hallinnollinen ajoneuvorike. Kun autoilija tekee vuoden aikana tarpeeksi monta rikettä, kotikunnan poliisilta tulee kehotus tulla ajokiellon määräämistilaisuuteen. Tien päällä ei keneltäkään korttia viedä.

Pohjonen arvioi, että kännykkärikkeitä paljastuu Suomessa vuosittain tuhansia, jopa kymmeniätuhansia.

– Se on tyypillistä piilorikollisuutta, jota tulee ilmi juuri niin paljon kuin poliisi ehtii valvoa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat