Poliisi erehtyi omaisista, poika luuli äitinsä kuolleen – seurakunta pahoittelee väärää kuolinviestiä: "Meille ei ole koskaan aikaisemmin sattunut tällaista"

Lahdessa sattui viikonloppuna erikoinen väärinkäsitys, kun poliisi ilmoitti putkaan menehtyneen naisen kuolemasta väärille omaisille

Ilta-Sanomien mukaan virhe paljastui, kun kuolleeksi julistettu äiti soittikin pojalleen muutamaa tuntia myöhemmin. Pian myös viranomaiset saapuivat kertomaan erehtyneensä omaisista. 

Poliisi voi pyytää kirkolta virka-apua

Lahden seurakuntayhtymän kirkkoneuvoston puheenjohtaja ja Launeen seurakunnan kirkkoherra Heikki Pelkonen kertoo, että seurakuntayhtymällä on yhteinen kuolinviestipäivystys, johon poliisit ottavat yhteyttä, kun he tarvitsevat virka-apua.

Pelkonen kommentoi asiaa MTV Uutisille seurakuntayhtymän edustajana ja yleisellä tasolla.

– Poliisi arvioi aina kuolintapaukset ja sen, käännytäänkö seurakunnan kuolinviestipäivystyksen puoleen, Pelkonen kertoo.

– Voidaan sopia niin, että pappi lähtee mukaan kotiin, jonne suru-uutista viedään, tai sitten pappi voi mennä omaisten luo jälkikäteen.

"Ei ole sattunut koskaan aikaisemmin"

Pelkonen kertoo, että Lahden tapaus on erittäin harvinainen.

– Meille ei ole koskaan aikaisemmin sattunut tällaista. Tämä on hyvin ikävää ja valitettavaa kaikille osapuolille.

Pelkonen pahoittelee osapuolille aiheutunutta mielipahaa.

– Osanottoni näille ihmisille heidän surussaan ja menetyksessään. Ja myöskin heille, jotka tämä järkyttävä uutinen tavoitti, ja joita se ei lopulta koskenutkaan, Pelkonen sanoo.

Pelkonen uskoo, että myös väärää suruviestiä perille toimittaneet ovat järkyttyneitä tapauksesta.

– Asia on vaikea ja raskas paitsi omaisille myös viranomaisille.

Virka-apupyyntöjä tulee kuukausittain

Pelkosen mukaan poliisi pyytää virka-apua tapauksissa, jossa se uskoo tukea tarvittavan ilmoituksen kuolinviestin antamisen jälkeen.

– Poliisi ainoastaan vie tiedon, eikä ei voi jäädä kovin pitkäksi aikaa. Suru-uutisen saaneet ihmiset saattavat jäädä hyvin avuttomaan tilanteeseen ja olla kovin hätääntyneitäkin.

Silloin on hyvä, ettei ihmisen tarvitse jäädä yksin, Pelkonen sanoo.

– Poliisi saattaa tarjota mahdollisuutta, että kutsutaan paikalle pappi tai sosiaalityöntekijä. Jos tällainen pyyntö otetaan vastaan, poliisilta tulee meille pyyntö ja me menemme annettuun osoitteeseen. Menemme kuuntelemaan ja jakamaan ahdistusta tämän ihmisen kanssa.

Pelkosen mukaan poliisilta tulee virka-apupyyntöjä kuukausittain, mutta ei ehkä viikoittain.

– Tapauksia tulee muutama kymmenen vuosittain.

Olivatko oikeat omaiset teidän seurakuntayhtymänne alueelta vai jostain muualta?

– En sitä kommentoi.  

Lue myös:

    Uusimmat