Mainos

Poliisi epäilee: Motocross-rata kaatopaikkana

Poliisi epäilee uutta vakavaa ympäristörikosta pääkaupunkiseudulla. Vantaan poliisin mukaan itäisellä Uudellamaalla toimiva maanrakennusliike on käyttänyt Porvoossa sijaitsevaa motocross-rataa vuosien ajan laittomana kaatopaikkana.

Yhtiön epäillään kuljettaneen kymmeniä tuhansia tonneja luvatonta rakennusjätettä alueelle.

Poliisin tutkimukset ovat kohdistuneet vuosiin 1999-2006, ja nykyisten laskelmien mukaan jätettä olisi viety tuona aikana Kulloon radalle jopa 180 000 tonnia. Rikoksella saatu hyöty on poliisin mukaan huima.

- Siinä on tietysti tullut valtava hyöty, kun ei ole tarvinnut maksaa esimerkiksi viranomaisten jätemaksuja. Tämänhetkisten laskelmien mukaan toiminnalla saatu hyöty olisi yhdeksän miljoonaa euroa, rikosylikomisario Juha Henttala sanoo.

Käräjäoikeus on määrännyt vastaavan määrän omaisuutta hukkaamiskieltoon.

Poliisi jäljille rikosilmoituksen perusteella

Poliisi pääsi jutun jäljille, kun ympäristöviranomaiset tekivät asiasta rikosilmoituksen viime kesänä. Juha Henttala Vantaan poliisista kertoo, että laajuus ja vakavuus ilmenivät vasta myöhemmin.

Marraskuun alussa paljastui, että jätealan yrityksen epäillään laskeneen jäteöljyä viemäreihin pääkaupunkiseudulla useita vuosia.

- Näillä kahdella esitutkinnalla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, Henttala kertoo.

Poliisi on kuullut viimeisimmän tutkinnan aikana rikoksesta epäiltyinä noin kymmentä henkilöä. Epäillyt ovat eri vastuusasemissa maanrakennusliikkeessä.

Näytteiden tutkinta kesken

Henttalan mukaan porvoolaisradalta on otettu maaperänäytteitä, mutta niiden tutkiminen on edelleen kesken. Poliisi ei toistaiseksi halua myöskään arvioida, kuinka kalliiksi maa-alueen puhdistaminen tulee.

Radalle kuljetetut jätteet ovat peräisin rakennustyömailta eri puolilta pääkaupunkiseutua. Tapausta tutkitaan poliisissa törkeänä ympäristön turmelemisena, josta enimmäisrangaistus on kuusi vuotta vankeutta ja minimi neljä kuukautta vankeutta.

Vantaan poliisi aloitti tapauksen tutkinnan sen jälkeen, kun asiasta tehtiin rikosilmoitus Porvoon poliisille viime kesänä.

Nyt paljastunut vakava ympäristörikosepäily on jo toinen lyhyen ajan sisällä Etelä-Suomessa. Viime kuun alussa Vantaan poliisi kertoi tutkivansa vuosia kestänyttä jäterasvojen laskua pääkaupunkiseudun sadevesiviemäreihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.