Mainos

Poliisi epäilee laajaa ympäristörikosta Vantaalla

Vantaalla on paljastunut laaja rakennustoimintaan liittyvä ympäristörikos. Poliisi epäilee, että satoja tonneja öljyistä maata ja rakennusjätettä on kuljetettu ja sijoitettu laittomasti useaan eri paikkaan Vantaan alueelle.

Epäiltyinä on viisi vantaalaista liikemiestä, jotka rakennuttivat viime vuonna teollisuushallin Vantaan Viinikkalaan. Rakennustöiden yhteydessä tontilta kaivettiin esiin satoja tonneja osittain saastunutta maa-ainesta, joka kuljetettiin pois ja sijoitettiin luvattomiin paikkoihin.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

- Pääasiassa öljynsekaista maata on kuljetettu kolmeen eri paikkaan teollisuushallin lähistölle Vantaalla. Paikat ovat joutomaata, eli ei niitä kenenkään pihalle ole kipattu, kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Juha Henttala.

Rikoshyöty on poliisin arvion mukaan noin 1,7 miljoonaa euroa. Poliisi haki eilen Vantaan käräjäoikeudessa rikoksesta epäiltyjen omaisuutta vakuustakavarikkoon ja hukkaamiskieltoon vastaavan summan edestä.

- Tiedämme melko tarkkaan, mihin pilaantunutta maata on viety. Toki ne aiheuttavat pilaantumisvaaran, mutta eivät ne kenenkään terveyttä uhkaa. Kansalaisilla ei ole syytä huoleen, rauhoittelee Uudenmaan ympäristökeskuksen lakimies Satu Lyytikäinen.

Parhaillaan Uudenmaan ympäristökeskus harkitsee, antaako se määräyksen pilaantuneiden maiden poistamisesta. Jos määräys annetaan, rikoksesta epäillyt liikemiehet velvoitetaan poistamaan luvattomiin paikkoihin kipatut maat.

Kolme ympäristörikosta tutkinnassa

Viime vuoden lopussa pääkaupunkiseudulla paljastui kaksi mittavaa ympäristörikosta. Marraskuussa poliisi kertoi, että jäteyhtiö Lokapoikien epäillään laskeneen jäteöljyjä sadevesiviemäreihin Vantaalla.

Joulukuussa paljastui, että maarakennusliike Petokaivimen epäillään käyttäneen Porvoon motocrossrataa laittomana kaatopaikkana. Poliisi pitää ympäristörikossumaa sattumana.

- Tämäkin uusin tapaus tuli ilmi sattumalta muun tutkinnan yhteydessä. Emme me nyt varsinaisesti ole kiinnittäneet erityishuomiota ympäristörikoksiin. Teemme kuitenkin hyvää yhteistyötä ympäristöviranomaisten kanssa ja se auttaa tapausten selvittämisessä, kertoo Juha Henttala.

- Kyllä minun mielestäni ympäristörikosten määrä tuntuu viime vuosina lisääntyneen. Toki se voi johtua siitäkin, että ainakin täällä Uudellamaalla Itä-Uudenmaan poliisilaitos tutkii niitä tehokkaasti, kiittelee Satu Lyytikäinen.

Kaikki kolme ympäristörikostapausta etenevät syksyn aikana syyteharkintaan.

- Tämä uusin tapaus ja Petokaivimen tapaus yritetään saada alkusyksystä syyteharkintaan. Lokapoikien osalta menee varmaan loppusyksyyn, laskeskelee tutkinnanjohtaja Juha Henttala.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.