Poliisi epäilee kymmeniä rikoksista Smash Asem -kahinassa

Poliisi kuulusteli yli 200 henkilöä esitutkinnan aikana. Myös muutamia poliiseja kuultaneen rikoksesta epäiltynä.

Helsingin poliisi epäilee 86:ta Smash Asem -mielenosoituksessa kiinniotettua rikoksista. Juttu on nyt siirretty Helsingin kihlakunnansyyttäjä Harri Ilanderille syyteharkintaan.

Poliisi nappasi 136 ihmistä Euroopan ja Aasian maiden Asem-kokousta vastustaneen mielenosoituksen yhteydessä Helsingissä viime syyskuun alkupuolella. Valtaosa kiinniotetuista päästettiin vapaaksi saman viikonlopun aikana.

Poliisi kuulusteli esitutkinnan aikana yli 200 ihmistä, joista osa on ollut rikoksesta epäiltyjä, osa todistajan roolissa. Lisäksi poliisi kävi läpi suuren läjän kuva- ja videotallenteita mellakasta. Rikosylikomisario Kari Tolvanen sanoo, että todistajakertomusten ja kuvamateriaalin perusteella päädyttiin lähes 90:een rikoksesta epäiltyyn ihmiseen.

Lähes 40 vapautui epäilyistä

Syyttäjälle siirrettyjä epäiltyjä rikoksia ovat muun muassa virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, väkivaltainen mellakka, laiton naamioituminen, niskoittelu poliisia vastaan, ampuma-aserikos ja haitanteko virkamiehelle.

Tolvanen ei halua ottaa kantaa siihen, millainen rikoksesta epäilty suuri ihmisjoukko on. Hän kuitenkin sanoo, etteivät kaikki epäillyt suinkaan ole aktivisteja.

- Siellä on mukana kaikenlaista hengailijaa, Tolvanen sanoo.

Yhteensä 39 ihmistä vapautui epäilyistä esitutkinnassa, koska näyttöä rikoksesta ei löytynyt.

Poliisilla liialliset voimakeinot?

Keskusrikospoliisi puolestaan tutkii poliisin toimia mielenosoituksen yhteydessä, koska jotkut kiinniotetut ovat tehneet poliisin voimakeinoista ilmoituksia.

Vantaan kihlakunnansyyttäjä Sari Aho sanoo, että mahdollisesti muutamaa poliisia kuullaan rikoksesta epäiltynä.

- Nyt käydään uudestaan läpi asianomistajat ja se, onko heillä vielä rangaistusvaatimuksia.

Tutkinnanjohtaja Ahon mukaan osa asianomistajista on katsonut, että kiinniotossa on käytetty liiallisia voimakeinoja.

- Osa on ollut sitä mieltä, että koko saartorengas on ollut laiton, mutta eihän yksittäinen poliisi ole siihen voinut vaikuttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat