Poliisi: Emme vuotaneet Helsingin Sanomille

Poliisi kieltää vuotaneensa vaalirahoitukseen liittyvän tutkinnan esitutkintamateriaalia Helsingin Sanomille.

Kehittyvien Maakuntien Suomi KMS -yhdistyksen rikosepäilyjenesitutkinnan johtaja, rikostarkastaja Ismo Siltamäki Helsingin poliisista kieltää Uusi Suomi -lehdelle mahdollisuuden, että tutkinnan tietoja olisi vuodettu poliisista medialle.

Koska esitutkintamateriaali on salassa pidettävää aineistoa syyttäjän päätökseen tai oikeudenkäyntiin asti, on sen luovuttaminen eteenpäin rikos. Poliisi selvittää vuotoa.

- Kartoitamme, kuka olisi voinut näin tehdä, ja onko todennäköistä että voisimme haarukoida sen selville, Siltamäki kommentoi lehdelle.

Helsingin Sanomat kertoi tänään, että pääministeri Matti Vanhanen sai tiedon Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksen taustahenkilöistä jo maaliskuussa 2007. Tiedot selviävät KMS-esitutkinta-aineistosta, jonka lehti on hankkinut käyttöönsä.

Kihlakunnansyyttäjä Katri Lyytikäinen kertoo Uudelle Suomelle, että esitutkintamateriaalin päätyminen median käsiin oli hänelle itselleenkin yllätys. Syyttäjä ei salaista materiaalia ole luovuttanut eteenpäin.

Siltamäki ei usko poliisin sisäiseen vuotoon.

- Itse näen, että se ei ole mitenkään uskottavaa. Kenelläkään [poliisilla] ei olisi sellaiseen intressejä, Siltamäki kommentoi.

Syyttäjän ja poliisin jälkeen jäljellä on vain yksi mahdollisuus: esitutkinnassa rikoksista epäillyt kuusi ihmistä. Esitutkintamateriaalit on jaettu asianosaisille loppulausuntoja varten. Materiaali on toki myös epäiltyjen asianajajilla, ja asianajotoimistojen henkilökuntakin on sen nähnyt.

- Aineisto on julkista vain asianosaisille. Sen on täytynyt päätyä eteenpäin asianosaisilta joko suoraan koko esitutkinta-aineistona loppulausunnon aikana tai niin, että joku on luovuttanut omansa eteenpäin ennen kuin on luovuttanut ne esitutkintaan, Siltamäki sanoo Uudelle Suomelle.

Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun toimittajille luovutetaan esitutkintaan liittyvää salaista aineistoa. Salaista aineistoa julkaiseva toimittaja ei syyllisty rikokseen. Toimittajaa voidaan kuulla todistajana asian tutkinnassa, mutta hänellä ei ole velvoitetta kertoa lähteensä nimeä lähdesuojaan vedoten. Lähdesuojan vuoksi vastaavanlaiset poliisitutkinnat päättyvät lähes poikkeuksetta tuloksettomina.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat