"Poliisi ei voi määritellä toimintansa laillisuutta"

Rikos- ja prosessioikeuden professori pitää keskusrikospoliisin kantelua Ulvilan peitetoiminnan julkistamisesta erikoisena.

KRP:n mukaan aviomiehensä murhasta käräjäoikeudessa tuomitun Anneli Auerin poikaystävänä esiintyneen "Sepon" toimien julkistaminen paljastaisi poliisin taktiset ja tekniset menetelmät. KRP on kannellut julkistamispäätöksestä korkeimpaan oikeuteen.

Professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta pitää kantelun perusteita hatarina.

- Meillä on ollut perinteisesti aika tavallista, että poliisilla on ollut valta määritellä oman toimintansa lainmukaisuutta. Se vaan ei enää tänä päivänä käy. Ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) ratkaisut, ja myös viimeaikaiset lainsäädäntöratkaisut, lähtevät siitä, että jollakin ulkopuolisella pitää olla mahdollisuus kontrolloida, ovatko poliisin toimet olleet lainmukaisia vai ei.

- Tämä ei ole epäluottamusta poliisia kohtaan, vaan kaikki viranomaistoimenpiteet pitää pystyä alistamaan puolueettomaan arviointiin. Tämä on eurooppalainen toimintatapa.

Kyse oikeusvaltion periaatteista

KRP:n kantelun mukaan jopa peitetoiminnan osittaisella julkistamisella voisi olla merkittävä vaikutus poliisin tutkintamenetelmiin nyt ja tulevaisuudessa. Korkeimmalle oikeudelle kirjatun kantelun on allekirjoittanut keskusrikospoliisin päällikkö Rauno Ranta.

KRP:n mukaan kuukausien peitetoiminta ei tuottanut näyttöä syytteen puolesta tai vastaan.

- Kysymys on siitä, että kukaan ei tiedä. Poliisin kanta on tämä, mutta sekä surmattu että hänen omaisensa lähtevät siitä, että heidän pitää avustajansa kanssa itse saada arvioida, onko sillä merkitystä vai ei.

Tietoja peitetoiminnasta on vaatinut aviomiehensä murhasta käräjäoikeudessa tuomittu Anneli Auer on vedonnut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteisiin.

- Oikeusvaltiossa itse asiassa kyllä syytetyllä pitäisi olla oikeus arvioida, onko joku todistusaineisto hänelle merkitystä vai ei. Käsitykseni mukaan näin pitäisi olla ehdottomasti, Tolvanen arvioi.

Poliisi: Ennakkotyyppinen päätös

Tolvanen on antanut asianomistajien pyynnöstä hovioikeudelle myös asiantuntijalausunnon, joka on ollut oikeuden käytössä peitetoiminnan julkisuutta linjattaessa. Vaasan hovioikeus määräsi poliisin kertomaan peitetoiminnasta niiltä osin, kuin raportti ei paljasta taktisia tai teknisiä menetelmiä.

Korkein oikeus antaa päätöksensä keskusrikospoliisin kanteluun lähipäivinä. Siihen saakka peitetoimintatiedot pysyvät salassa.

- Poliisin kannalta on hieno juttu, että saamme ennakkotyyppisen päätöksen peitetoiminnan julkisuudesta, kommentoi poliisijohtaja Robin Lardot poliisihallituksesta.

Lue myös:

    Uusimmat