Mainos

Poliisi ei ole saanut ilmoitusta kaikista anarkistien mielenosoituksista

Anarkististit osoittavat tänä vappuna mieltään ainakin Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Poliisin mukaan mielenilmaukset ovat sallittuja, mutta kansalaisten on päästävä liikkumaan turvallisesti. Kokoontumisista myös pitäisi ilmoittaa etukäteen.

Anarkistit valmistautuvat tänä vappuna useisiin marsseihin ja tapahtumiin eri puolilla Etelä-Suomea. Anarkistien A-ryhmä kertoo tiedotteessaan tapahtumien alkavan tänään Tampereelta kello 18. Huomenna kulkueet kiertävät myös ainakin Helsinkiä ja Turkua.

Komisario Ismo Rajala Sisä-Suomen poliisilaitokselta Tampereen pääpoliisiasemalta kertoo, että anarkistit eivät olleet ilmoittaneet Tampereen tämäniltaisesta kulkueestaan poliisille ainakaan vielä kello 14.30 mennessä. Poliisi on saanut tapahtumasta tiedon sosiaalisesta mediasta.

– Virallista ilmoitusta mielenosoituksesta ei ole tullut. Lain mukaan puolen päivän aikaan olisi ollut viimeinen hetki ilmoittaa siitä, Rajala toteaa.

”Poliisin tehtävä on turvata kaikkien vappurauha”

Anarkistit ovat osoittaneet mieltään Tampereella vappuna aiemminkin.

– Marssit ovat melkeinpä poikkeuksetta pitäneet sisällään marssin kaupungilla ja jonkinlaisen kadunpätkän valtaamisen. Odotan, että jotain tämäntyyppistä on tiedossa tänäkin iltana, Rajala kertoo.

Poliisi on varautunut mielenosoituksiin ennakkoon, vaikkei ole niistä ilmoitusta saanutkaan.

– Meidän tehtävämme on turvata kaikkien kansalaisten mahdollisuus liikkua kaupungilla ja viettää vappua rauhassa. Viranomaisena meidän on katsottava, että kaikilla on hyvä olla.

"Sananvapaus menee yli lain kirjaimen"

Ismo Rajalan mukaan olisi kaikkien kannalta parasta, jos kaikista mielenosoituksista ja kulkueista ja niiden järjestäjistä ilmoitettaisiin poliisille. Hän ei kuitenkaan halua kieltää niitäkään kokoontumisia, joista ei ole ilmoitusta tullut.

– Sananvapaus on niin iso asia, että jos tapahtumasta ei ole tullut ilmoitusta, me olemme pyrkineet viranomaisena mahdollistamaan sen joka tapauksessa. Siitä on lähdetty, että perustuslaillisia oikeuksia pyritään mahdollistamaan.

– Harkinta tehdään kuitenkin aina tapauskohtaisesti. Poliisilla on erilaisia toimivaltanormeja keskeyttää mielenosoitus tai vaihtaa sen paikkaa, Rajala tähdentää. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.