Poliisi ei aloita esitutkintaa Turtiaisen George Floyd -tviitistä

Kansanedustaja Ano Turtiaisen kohutviitistä ei aloiteta esitutkintaa – taustalla yllättävä syy 1:41
Näin aihetta käsiteltiin MTV Uutiset Livessä.

Poliisin arvion mukaan Ano Turtiaisen julkaisusta ei välity sellaista riittävän yksiselitteistä, juuri tummaihoisiin kansanryhmänä kohdistettua panettelua tai solvausta, että asiassa olisi kyse kiihottamisrikoksesta.

Useat sivulliset henkilöt olivat tehneet poliisille rikosilmoituksen perussuomalaisen kansanedustajan Ano Turtiaisen viikko sitten tekemästä rasistisesta Twitter-julkaisusta.

Twiitti poistettiin pian sen julkaisun jälkeen ja myöhemmin Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

Poliisi aloitti asiasta rikosilmoitusten johdosta esitutkintalain mukaisen esiselvityksen sen arvioimiseksi, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja onko esitutkinta aloitettava. Esiselvityksessä poliisi arvioi asiaa rikosnimikkeiden kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkaus tunnusmerkistöjen kannalta.

Esiselvityksen lopputulos on, että asiassa ei ole syytä epäillä kumpaakaan rikosta.

Poliisin arvion mukaan julkaisu on henkilöitynyt menehtyneeseen George Floydiin, ja julkaisulla on sinällään halvennettu Floydia. Kunnianloukkauksen tunnusmerkistön mukaan kuolleen henkilön halventaminen ei kuitenkaan ole rangaistavaa, vaan rangaistavaa on ainoastaan valheellisten tietojen ja vihjauksen esittäminen siten, että niistä aiheutuu kärsimystä niille, joille vainaja oli erityisen läheinen.

Poliisi tiedottaa, että kunnianloukkauksen tunnusmerkistö ei siten täyty, sillä julkaisusta ei ilmene mitään sellaista valheellista tosiasiaväitettä, jonka todenperäisyys olisi jälkikäteen tarkistettavissa. Koska menehtyneen henkilön muuta halventamista ei ole sisällytetty kunnianloukkauksen tunnusmerkistöön, se on sallittua sananvapauden käyttämistä.

Tällaisen julkaisun esittäminen jää siten sananvapauskriminalisointien ulkopuolelle, ja viestin mahdollisen epäasiallisuuden arviointi jää julkisen keskustelun ja arvioinnin piiriin.

Lue myös:

    Uusimmat