Mainos

Poliisi arvelee hakkeririkosten lisääntyvän

Tietokonehakkereiden tekemä ilkivalta tulee entisestään lisääntymään, kun kotimikrot lisääntyvät ja niiden käyttäjien osaaminen edelleen paranee. Näin veikkaa rikosylikonstaapeli Kaj Malmberg Helsingin rikospoliisista.

Tietotekniikkarikoksiin keskittyneen Kaj Malmbergin mukaan hakkerointirikoksia lisää myös se, ettei niihin ole puututtu. Niistä ei aina ole tehty ilmoitusta poliisille, ja jos se on tehty, poliisilla ei ole ollut aikaa puuttua niihin. -Tämä antaa signaalin nuorille tietokoneenkäyttäjille, että niin saa tehdä. Helsingin rikospoliisi ja Keskusrikospoliisi ovat Malmbergin mukaan tietotekniikkarikosten osalta täysin tukossa. Juttuja on paljon ja tutkijoita liian vähän. Tällä hetkellä poliisin tietoon on tulleita tietotekniikkarikoksia on joitakin kymmeniä.

Suurin osa tällaisista rikoksista on melko vaarattomia. Jos vähän muutetaan kotisivujen ulkonäköä, seurauksena on lähinnä vain muutaman tunnin työ asian korjaamiseksi. Toiset taas voivat saada aikaan hyvin suurta vahinkoa tuhoamalla esimerkiksi jonkin yrityksen tiedostoja. -Ehkä viisi prosenttia hakkereista on vaarallisia tapauksia, jotka tunkeutuvat toisen koneelle ja tekevät siellä hävitystä vain sen takia, että se tuottaa heille hyvää oloa, Malmberg kertoo.

Hakkereiden murtoja on vaikea selvittää, sillä tunkeutuja voi väärentää lähettäjätietonsa. Näin hän saa näyttämään siltä, kuin tietokoneella olisi käynyt joku muu. Yleensä kun mikrolla ottaa yhteyttä johonkin toiseen tietokoneeseen, näkyy aina lähettäjän ilmaiseva ip- eli internet protocol -numero. On kuitenkin olemassa ohjelmia, joilla se voidaan väärentää.

Hakkeroinnista kiinni jääneelle ensimmäinen seuraamus on se, että tietokone otetaan pois. Lisäksi oikeudessa hänet voidaan tuomita luvattomasta käyttöönotosta tai vahingonteosta, mikäli hän on tuhonnut jotakin. Pahimmassa tapauksessa tuomio voi olla enintään neljä vuotta vankeutta. Päälle päätteeksi voi tulla maksettavaksi vahingonkorvauksia, joista tekijä on henkilökohtaisesti vastuussa, vaikka olisikin 15-vuotias.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.