Mainos

Poliisi: Anonyymitodistaminen osaksi todistajansuojelua

Poliisin mielestä anonyymitodistaminen tulisi olla osa vakavasti otettavaa todistajansuojeluohjelmaa. Poliisi on jo vuosia ajanut nimettömänä todistamista, mutta poliittiset päätäjät eivät ole tähän taipuneet.

Anonyymitodistaminen on osa todistelua koskevan lainsäädännön uusimista. Hallitus saa Oikeusministeriön työryhmän esityksen pohdittavaksi ensi keväänä.

Anonyymitodistaminen tulisi poliisin mukaan olla mahdollista niissä tilanteissa, joissa väkivallan uhka on konkreettinen eli jotain tulee tapahtumaan, jos todistaja ei saa todistaa nimettömänä.

Poliisin mukaan anonymitetti soveltuisi esimerkiksi pelkääville sivullisille ja peitepoliiseille. Eilisessä 45 minuuttia- ohjelmassa kerrottiin, että todistajansuojeluohjelmaa valmistellaan Sisäasiainministeriössä.

– Jos puhutaan ihan vakavasti otettavasta todistajansuojelusta niin anynyymitodistelu on yksi välttämätön osa sitä, toteaa KRP:n rikostarkastaja Minna Ketola.

– Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan tietyissä rajoissa tämä on mahdollista, lisää poliisijohtaja Robin Lardot Poliisihallituksesta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen nykyisissä ratkaisuissa anonyymia todistamista voi käyttää jos se ei ole ainoa todiste. Uuden tulkinnan mukaan se voi kuitenkin olla ratkaiseva jutun kannalta.

– Pääsääntöisesti suurimmassa osassa Euroopassa tämä on käytössä. Siitäkin on eri versioita, millä tavalla se käytännössä toteutetaan, mutta Suomessa valitettavasti tätä ei ole missään muodossa, Ketola sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.