Poliisi ampuu aseella yhä harvemmin

Nykyisin poliisin aseenkäyttö johtaa 3-4 haavoittamiseen vuosittain. Aseenkäytön vähentymiseen on vaikuttanut koulutus ja uudet säädökset.

Poliisin aseenkäyttö on ollut jyrkässä laskussa 1990-luvulta lähtien. Poliisikoulun kokoamista luvuista ilmenee, että vuosina 1972-74 virkavalta ampui pitkälti yli toistatuhatta kertaa.

Poliisikoulun tiedot kertovat, että poliisin aseenkäyttö alkoi pikkuhiljaa taittua 1980-luvulla. Vuosina 1982-86 suomalaispoliisi ampui noin seitsemänsataa kertaa. Poliisin aseella uhkauksia ei 1970- ja 80-luvuilla edes laskettu. Tuohon aikaan poliisi kantoi aseensa myös piilossa.

- Tämä on se niin sanottu perinteinen poliisitoiminta. Siihen aikaan ei ollut niin paljoa muita välineitä tai toimintatapoja, eikä niitä juurikaan mietitty, kertoo voimankäytön vastuuopettaja ylikomisario Jyrki Lounaskorpi.

- Ihmisuhreista ei siihen aikaan pidetty tarkkoja tilastoja, mutta kyllä niitä tuli. Poliisien tekemisistä ei siihen aikaan juuri kirjoiteltu.

Aivan viime vuosina poliisin aseenkäyttö on rajoittunut kolmesta neljään vuosittaiseen haavoittamiseen. Yhtään kuolonuhria ei ole tullut. Esimerkiksi viime vuonna poliisi käytti asetta kaikkiaan 27 kertaa, joista 20 oli aseella uhkaamisia. Poliisi ampui aseella seitsemän kertaa, joista kolme osui ihmiseen. Muut olivat niin sanottuja varoituslaukauksen omaisesti ammuttuja laukauksia.

Viimeisin julkisuudessa esiin tullut poliisin aseenkäyttö tapahtui piiritystilanteessa Tuusulassa vappuaattona. Kaksi rikollisjengeihin kytköksissä olevaa miestä linnoittautui teollisuuskiinteistöön ja ammuskeli sieltä poliiseja käsiasein. Poliisi vastasi kertomansa mukaan kolmella laukauksella.

Laki ja koulutus muuttuivat

Aseenkäytön notkahdus tapahtui 1990-luvun puolivälin jälkeen, kun poliisien koulutus muuttui. Taktiikoita alettiin pohtia uudelleen ja välineitäkin oli tullut lisää aseen rinnalle.

- Takavuosina tilanteet hoidettiin paljon pienemmällä miehityksellä. Ääritapauksissa kylällä saattoi olla yksi poliisi, joka saatettiin soittaa kotoaan menemään yksin paikalle. Nykyään tilanteet pyritään saamaan mieluummin johdetuiksi ja suunnitelluiksi, Lounaskorpi kuvaa.

Asiaa auttoi myös se, että 1980-luvun lopulla määritettiin, milloin poliisi voi asetta käyttää. Lounaskorven mukaan osasyy räiskintään oli se, ettei poliisin aseenkäyttöä juuri säädelty.

- Yleensä aina kun joku lähti karkuun, niin tunnelmaa nostettiin sillä, että ammuttiin. Mutta kyllä niitä osui paljon ihmisiinkin.

Lain asetus määrää, että poliisi voi käyttää ampuma-asetta vain silloin kun lievempää keinoa ei asian hoitamiseksi ole käytettävissä. Säädös jatkaa, että aseenkäyttö sallitaan, jos sen tarkoituksena on pysäyttää vaaralliseksi luokitellun henkilön toiminta. Poliisin täytyy laatia selvitys jokaisesta aseenkäytöstään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat