Mainos

Poliisi ampui kaksi Kongon vaalipäivänä

Mellakka syntyi toisen osapuolen epäiltyä vaalivilppiä. Poliisi harjoitti väkijoukon ampumalla ilmaan.

Poliisi on ampunut kaksi ihmistä presidentinvaalien mellakoissa Kongon demokraattisessa tasavallassa tänään. Mellakka syntyi toisen osapuolen epäiltyä vaalivilppiä.

Vastakkain vaaleissa olivat presidentti Joseph Kabila ja hänen haastajansa varapresidentti Jean-Pierre Bemba. Bemban kannattajat väittivät löytäneensä vaaliuurnan, joka oli jo etukäteen täytetty Kabilan äänillä.

Väite sai aikaan mellakan Bumban kaupungissa, jossa Bemban kannattajat tuhosivat äänestyspaikan ja hyökkäsivät Kabilaa suosivalle radioasemalle. Poliisi hajotti väkijoukon ampumalla ilmaan. Paikallisen viranomaisen mukaan surmatut kuolivat harhalaukauksiin.

Kabilan edustajat kiirehtivät kiistämään äänien sormeilemisen.

Kireä ilmapiiri

Tilanne Kongon demokraattisessa tasavallassa on ollut jännittynyt ennen presidentinvaalien toista kierrosta. Kilpailevien ehdokkaiden kannattajat ovat ottaneet yhteen, jolloin useita ihmisiä on saanut surmansa. Myös syytöksiä vaalivilpistä on esitetty puolin ja toisin jo ennen vaaleja.

Kansainväliset vaalitarkkailijat arvelivat vaalipäivänä, että äänestysinnokkuus vaikutti vähäisemmältä kuin heinäkuussa ensimmäisellä kierroksella.

Heinäkuun vaalissa Kabila oli ykkönen 44,8 prosentin ääniosuudella. Bemba sai tällöin 20 prosenttia äänistä.

Vaalien on tarkoitus olla viimeinen vaihe sisällissodan jälkeisessä rauhanhankkeessa. Vuosina 1998-2003 käydyssä sodassa sai surmansa yli neljä miljoonaa ihmistä.

Vaaleja valvovat YK:n rauhanturvaajat sekä EU-joukot. YK:lla on Kongossa meneillään järjestön laajin rauhanturvaoperaatio, johon osallistuu yli 17 000 sotilasta.

Vaalien tulokset julkistetaan vasta viikkojen päästä.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.