Poliisi aloitti tutkinnan kaivosyhtiö Talvivaaran jätteidenkäsittelystä

Kainuun Ely-keskus on tehnyt kaivosyhtiö Talvivaarasta tutkintapyynnön poliisille. Oulun poliisin talousrikosyksiköstä vahvistetaan, että tutkintapyyntö on jätetty noin kuukausi sitten.

Poliisia pyydetään selvittämään, onko Talvivaara rikkonut lakia laskiessaan jätevesiä lähijärviin.

Tutkintapyyntöjä on tehty poliisille kaikkiaan kolme. Kaksi muuta on jätetty yksityishenkilön ja kalastuskuntien toimesta.

- Tutkinta on täysin alkuvaiheessa. Tutustumme parhaillaan näihin tutkintapyyntöihin, kertoo rikosylikomisario Kari Pakanen.

"Ei suositella löylyvedeksi"

Ely-keskuksen tehtävänä on valvoa, että Talvivaara noudattaa ympäristölupaansa.

Talvivaaran lähijärviin laskema jätevesi on sisältänyt ennakoitua enemmän mm. sulfaatteja, rautaa ja mangaania.

Aiemmin kesällä Ely-keskus kehotti alueen ihmisiä välttämään järvien vesien käyttöä esimerkiksi löylyvetenä, koska tutkimustietoa puuttuu siitä, miten mangaani- ja sulfaattipitoinen vesi käyttäytyy höyrystyessään.

Neuvo koski Kalliojärven, Kivijärven, Salmisen, Ylä-Lumijärven, Lumijoen ja Kivijoen vesiä.

Talvivaara: Huoli on yhteinen

Talvivaaran mukaan yhtiö ei ole rikkonut lakia jätevesiasiassa. Kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen totesi eilen MTV3:lle, ettei yhtiöön ole tullut virallista tietoa mahdollisista tutkintapyynnöistä. Ruokonen vakuuttaa, että vesiasiassa on jo tapahtunut edistystä.

- Huoli on yhteinen. Meillä on isot tutkimussuunnitelmat meneillään siitä, miten me parannamme vesien käsittelyä kaivoksessa.

Ruokosen mukaan tällä hetkellä ongelma tehtaalta lähtevässä vedessä on kohollaan oleva natriumsulfaatti.

- Natriumsulfaatti on puolestaan lähtöisin siitä, että olemme ryhtyneet pesemään hajukaasuja lipeällä aikaisemmin vesipesun sijasta. Tämä lipeä on nyt siirtynyt sinne vesiin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat