Mainos

Poliisi aikoo puuttua tiukasti alaikäisten ilotulitteiden käyttöön

Poliisi tiukentaa valvontaansa uutenavuotena. Tässä kuussa voimaan tullut laki on muuttanut ilotulitteiden käyttöön liittyviä sääntöjä monilta osin. Ylikomisario Arto Autio Oulun poliisista kertoo, että poliisi puuttuu herkemmin etenkin alaikäisillä hallusaoleviin ilotulitteisiin ja räjähteisiin.

Uuden lain myötä ilotulitusvälineitä saa pitää hallussaan ja käyttää vain 18-vuotta täyttänyt henkilö, eikä niitä saa luovuttaa alle 18-vuotiaille.

- Nyt on selkeästi lailla kielletty, että pienellä lapsella ei voi olla ilotulitteita. Olemme herkemmin liikkeellä ja kohdistamme valvonnan erityisesti nuoriin ja lapsiin, Autio painottaa.

Aamukahden jälkeen ei saa paukutella

Poliisin toimintamalli alaikäisen tapauksessa on yksikertainen; ilotulitteet otetaan pois.

- Ilotulitteet ja räjähteet otetaan alaikäisiltä pois ja sitten hävitämme ne keskitetysti poliisilaitoksella. Tietenkin katsomme vähän tilannettakin, eli jos vanhempia on lähellä ja he kantavat lapsestaan vastuun, ilotulitteet luovutetaan vanhemmille.

Uuden lain myötä ilotulitteita ei saa enää paukutella aamukahden jälkeen, kun aiemmin kielto tuli voimaan aamukuuden jälkeen. Poliisi myöntää, että ensimmäisenä uutenavuotena lakia ei ehkä noudateta vielä täydellisesti.

- Tämä on ensimmäinen vuodenvaihde, joten on ymmärrettävää, että joku voi vielä vanhasta muistista paukutella kahden jälkeenkin. Tietenkin olemme mahdollisimman aktiivisia ja koetamme muidenkin viranomaisten kanssa viestittää siitä, että ei ole edes hyvien tapojen mukaista räjäytellä ilotulitteita kello 02.00 jälkeen.

- Tietenkin jos joku aivan tietoisesti ja törkeästi rikkoo tätä lakia, niin poliisi voi puuttua siihen rikesakkomenettelyllä.

Myös suojalasit päälle

Uuden lain myötä raketteja paukuttelevan on pidettävä suojalaseja yllään.

- Otamme ensisijaisesti neuvot ja ohjeet käyttöön ja koetamme saada ihmiset ymmärtämään, että suojautuminen on todella tärkeä juttu.

Poliisi toivoo etenkin vanhemmilta vastuuta lastensa uudenvuoden vietosta.

- Ilotulitteet ovat lapsille tärkeä juttu, mutta vanhempien pitäisi muistaa katsoa lastensa perään ja valvoa sitä omaa toimintaansa siten, että lapset ei joudu vaaraan. Ja sitten vanhemmat ihan oikeasti ymmärtäisivät, ettei ole fiksua yrittää miellyttää lapsiaan siten, että antaa heille ilotulitteita.

- Myöskään päihteet ja ilotulitteet eivät sovi yhteen. Näyttää olevan niin, että kun tulee niitä ikäviä vammoja tai häiriötilanteita, niin yleensä silloin ollaan myös voimakkaasti juovuksissa, Autio tiivistää.

(MTV3)

Lue myös:

Katso Pekko Ylösen juttu (Kymmenen uutiset 28.12.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.