Mainos

Poliiseille uudet aseenkäyttöohjeet

Poliisin aseenkäyttömääräys on uudistettu sisäministeriössä. Uuden määräyksen mukaan mm. jokaisen kenttätyötä tekevän on vuosittain läpäistävä henkilökohtaisen virka-aseen käyttöön oikeuttavat tasokokeet. Jokaisella kenttäpoliisilla on näin oltava kahden vuoden sisällä merkintä henkilökohtaisessa asekortissaan siitä, että hän on kykenevä käyttämään virka-asetta.

Niin ikään tuki- ja erityisaseiden käyttöön oikeuttavat kokeet pitää suorittaa vuosittain. Tukiaseella tarkoitetaan haulikkoa ja erityisaseilla mm. konepistooleja, tarkkuuskiväärejä ja kaasukiväärejä.

Poliisilain määräykset

Poliisilaki määrittelee ne edellytykset, joiden vallitessa poliisilla on oikeus voimankäyttöön. Poliisi voi käyttää asetta vastarinnan murtamiseksi, henkilön kiinniottamiseksi, vapautensa menettäneen pakenemisen estämiseksi ja kulkuneuvon pysäyttämiseksi vain tietyissä vaaratilanteissa - esimerkiksi aseistautuneen henkilön, mutta myös häiriintyneen henkilön aiheuttaessa välitöntä vaaraa jonkun hengelle tai terveydelle.

Asetta ei poliisilain mukaan saa kuitenkaan käyttää jonkun henkilön paikalta poistamiseen eikä väkijoukon hajoittamiseen. Lukitun oven kiireelliseen avaamiseen sitä voidaan kuitenkin vakavissa tilanteissa käyttää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.