Mainos

Poliiseille laajemmat kiinniotto-oikeudet

Suomen, Ruotsin ja Norjan poliisit aikovat noudattaa pohjoisilla raja-alueilla laajaa yhteistyötä Schengenin sopimuksen perusteella. Rikollisten takaa-ajoa voidaan jatkaa rajan yli siten, että takaa-ajavilla viranomaisilla on kiinniotto-oikeus.

Takaa-ajo-oikeuteen ei liity aikaa tai aluetta koskevia rajoituksia ja oikeus takaa-ajoon koskee rikoksia, joiden vuoksi rikollinen voidaan luovuttaa. Maat aikovat antaa samansisältöisen selvityksen takaa-ajon edellytyksistä ja rajoituksista. Tasavallan presidentti päätti perjantaina Suomen kannasta. Schengenin sopimuksellahan poistetaan mm. rajatarkastukset sopimusmaiden kesken. Suomi liittyi sopimukseen joulukuussa. Perinteisen pohjoismaisen liikkumisvapauden perusteella myös EU:n ulkopuolinen maa Norja pääsi liittymään tähän EU-maiden sopimukseen. Liittymissopimuksen ja myös takaa-ajoselvityksen voimaantulo edellyttävät vielä eduskunnan hyväksymistä.

Sopimuksen mukaan takaa-ajoa voidaan siis tietyissä tapauksissa jatkaa rajan yli. Tämä on mahdollista vain maarajan yli, joten Suomen kohdalla se koskee Ruotsin ja Norjan vastaisia rajoja Pohjois-Suomessa. Takaa-ajoa voidaan jatkaa rajan yli, jos rikollinen on tavattu verekseltään rötöstelemässä. Tällaisia sopimuksessa mainittuja rikoksia ovat mm. väkivaltarikokset, ihmisryöstö, panttivangin ottaminen ja ihmiskauppa, huumekauppa sekä aseiden laittomat kuljetukset.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.