Mainos

Pol Potin kuolema varmistui

Tiedot Kambodzhaa 1970-luvulla verisesti hallinneen Pol Potin kuolemasta varmistuivat tänään. Hirmuhallitsijan kuolemasta kertoivat päivän mittaan niin kambodzhalaiset kuin thaimaalaisetkin lähteet. Tietojen mukaan Pol Pot kuoli sydänkohtaukseen eilen.

-Hänen kuolemansa on hyvä uutinen Punaisille khmereille. Toivottavasti hänen paha nimensä häviää kuoleman myötä, sanoi sissijärjestön edustaja kenraali Noun No.

Hänen mukaansa Pol Potin ruumiin polttamista oli lykätty torstaista parilla päivällä. Pol Potin ruumiin kerrottiin olevan lähellä Thaimaan rajaa sijaitsevassa kylässä, missä sitä kävivät tänään katsomassa myös muutamat toimittajat. Heidän mukaansa pienessä mökissä maannut vainaja näytti todella olevan Pol Pot.

Toimittajien ottamassa televisiokuvassa vainaja oli osin peitetty vihreällä kankaalla. Hänen hiuksensa olivat tummat, vaikka viime vuonna tehdyssä tv-haastattelussa Pol Potin hiukset olivat vaaleat. Toimittajien kertoman mukaan vainajan luona olivat myös Pol Potin vaimo ja tytär sekä viisi Punaisten khmerien sotilasta. Thaimaan ulkoministeriö sanoi tänään odottavansa toimittajien vainajasta kuvaamaa materiaalia, joka mahdollisesti julkistetaan myöhemmin.

Myös Kambodzhan hallitus alkoi torstaina vähitellen uskoa uutiseen Pol Potin kuolemasta. Hallituksen edustajat tosin halusivat nähdä hänen ruumiinsa varmuuden saamiseksi. Varovainen suhtautuminen on ymmärrettävää sikäli, että Pol Potin on kerrottu kuolleen jo useasti aiemminkin. Tiedot ovat myöhemmin osoittautuneet perättömiksi.

Myös tavallisilla kambodzhalaisilla oli vaikeuksia uskoa hirmuhallitsijan kuolleen.
-En usko hänen vielä kuolleen. Mutta jos hän on kuollut, olen pahoillani, koska kansainvälinen yhteisö ei voi tuoda häntä enää oikeuden eteen, sanoi kansanmurhasta kertovaa museota johtava Chey Sopheara. Pol Potin hallinto surmasi hänen isänsä, veljensä ja lankonsa.

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger epäili Punaisten khmerien tappaneen oman johtajansa, jottei häntä vietäisi kansainväliseen tuomioistuimeen. Yhdysvallat oli äskettäin aloittanut Thaimaan ja muiden maiden kanssa neuvottelut Pol Potin saamiseksi oikeuteen vastaamaan teoistaan. Pol Potia syytetään jopa kahden miljoonan kambodzhalaisen kuolemasta hallintokaudellaan vuosina 1975-79. Käytännössä hän teki maastaan työleirin, jossa lähinnä keskiluokkaa edustavat ihmiset tapettiin tai näännytettiin nälkään.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.