Mainos

Pojastamme tuli Hekku – nimesimme lapsemme riskillä

Turkulaispariskunta Tuomo Hörkkö ja Heta Pakkala joutui nimeämään lapsensa ilman varmuutta siitä, että nimestä tulisi lopulta virallinen.

Heidän pieni poikansa syntyi viime joulukuun lopulla. Vanhemmille oli jo odotusaikana monien - myös tavallisten - nimien joukosta seuloutunut suosikiksi jostain kuultu Hekku.

– Meille tuli yllätyksenä, että Hekku ei olekaan virallinen nimi Suomessa. Vein maistraattiin nimipapereita ja siellä selvisi, että sitä varten tulee pyytää lausunto nimilautakunnalta.

Hakemukseen tuli kirjoittaa myös perustelu erikoisen nimen hakemiselle. Vanhemmat perustelivat poikansa nimeä nimilain mukaan: se on suomen kielen kirjoitusasun mukainen, mutta se ei ole loukkaava, ei tytön nimi, eikä sukunimi.

Luotimme nimeen koko ajan

Hekun vanhemmille uumoiltiin, että päätös nimestä saataisiin tammikuussa. Jonojen takia hakemus ei kuitenkaan ehtinyt käsittelyyn. Helmikuussa nimilautakunnalla ei ollut kokousta, joten Hekun asiaa käsiteltiin vasta maaliskuussa. Päätös tuli 13.3., mutta nimi oli jo pitänyt antaa. Nimijuhla pidettiin siis ilman varmuutta siitä, olisiko Hekku lopulta pojan virallinen nimi.

– Luotimme kuitenkin koko ajan siihen, että nimi menee läpi. Tutkin asioita paljon päätöstä odotellessani, ja huomasin, että muun muassa Ekku, Mekku ja Pekkukin olivat menneet läpi. Ei Hekku voisi sen kummallisempi olla.

Isä-Hörkkö on kaikesta huolimatta hyvin tyytyväinen siihen, että Suomessa valvotaan nimiä. Hän pitää myös mukavana, että nimipäätöksistä tehdään mediassa juttuja.

– Jokainen, joka miettii nimen antamista, voi käydä katselemassa, minkälaiset nimet ovat menneet läpi ja mitkä eivät. Lapselle ei mielestäni missään tapauksessa saa antaa ihan mitä tahansa nimeä, ei varsinkaan loukkaavaa.

Nimilautakunnan mukaan hakemus Hekku-nimestä ei ehtinyt tammikuun käsittelyyn. Lautakunta kertoo käsittelevänsä nimihakemuksia tilanteen mukaan, säännöllisiä kokouksia ei siis ole.

– Hekku-nimeä itse esitin hylättäväksi, koska mielestäni se ei ollut kotimaisen nimikäytännön mukainen. Se kuulosti lempinimimäiseltä, siltä, että oikea nimi taustalla olisikin esimerkiksi Heikki, kertoo lautakunnan sihteeri Juhani Ketomäki.

Ketomäen mukaan lautakunta kuitenkin hyväksyi Hekku-nimen yksimielisesti hänen esityksestään huolimatta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.