Poissaolojen tilastoinnista luopuminen epäilyttää osaa eduskunnasta

Ehdotuksen mukaan kansanedustajien poissaolot kirjattaisiin vain täysistunnon ja valiokuntien pöytäkirjoihin, mutta poissaolojen julkisesta tilastoinnista luovuttaisiin.

Ehdotus kansanedustajien poissaolojen tilastoinnin lopettamisesta ei saa yksimielistä tukea puolueiden eduskuntaryhmiltä. Monissa ryhmissä ajatellaan, että tiedot poissaoloista ja niiden syistä pitäisi olla jatkossakin helposti nähtävillä. Asia oli esillä eduskuntaryhmien kokouksissa tänään.

Ehdotuksen mukaan kansanedustajien poissaolot kirjattaisiin vain täysistunnon ja valiokuntien pöytäkirjoihin, mutta poissaolojen julkisesta tilastoinnista luovuttaisiin. Istunnon pöytäkirjasta näkisi, onko edustaja poissa sairauden tai virkatehtävän vuoksi.

Poissaoloon yksityisasioidenkaan vuoksi ei tarvitsisi enää hakea lupaa. Käytännössä se on nytkin pelkkä byrokraattinen muodollisuus, minkä vuoksi poissaolopyynnöistä luopumista onkin pidetty perusteltuna.

Suurista eduskuntaryhmistä vastahankaan ovat SDP ja jossain määrin myös kokoomus. SDP:n mielestä nykyinen käytäntö, jossa poissaolopyynnöt ovat kulkeneet eduskuntaryhmien kautta, on mahdollistanut poissaolojen seurannan myös ryhmän piirissä. Ryhmä aikoo jatkossakin valvoa omiensa poissaoloja.

Kokoomuksen ryhmässä ajatellaan, että eduskunnan täytyy jatkossakin pitää julkista tilastoa poissaoloista, mutta kansanedustajille annettaisiin mahdollisuus lisätä siihen tieto oman poissaolonsa syystä.

Keskustan, vihreiden ja RKP:n ryhmät kannattavat tilastoinnista luopumista. Keskustan ryhmästä korostettiin, että muutoksesta pitäisi löytää yhteisymmärrys ryhmien kesken. Vihreät miettivät vielä, miten itse vastaisuudessa seuraisivat omien edustajiensa poissaoloja.

Myönteistä kantaa muutokselle monet perustelevat sillä, että aiemmin kaavailtu eduskunnan verkkosivuille perustettava tietokanta tulisi kovin kalliiksi. Ajatuksena oli, että kansanedustajat olisivat voineet ilmoittaa siihen itse poissaolonsa ja niiden perusteet.

Vasemmistoliiton mielestä jatkossakin pitäisi laatia nykyiseen tapaan kuukausittain julkinen tilasto, jossa edustajien poissaolot on luokiteltu kolmeen ryhmään: virkatehtävä, sairaus tai muu syy. Kristillisdemokraattien ryhmä haluaa, että edustajien pitäisi jatkossakin ilmoittaa myös alle viikon mittaisista poissaoloista. Ryhmän mielestä sen voisi hoitaa helposti sähköisen tietokannan kautta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat