Mainos

Poikkeustiloja Mitchin tuhoista

Hirmumyrsky Mitchin runtelema Honduras pyysi tänään apua ulkomailta ja määräsi ulkonaliikkumiskiellon ryöstelyn rajoittamiseksi. Kaikkiaan noin 7 000 ihmisen arvioidaan kuolleen Keski-Amerikan maissa hirmumyrskyn uhreina. Pahimmin hirmumyrsky koetteli Hondurasia ja Nicaraguaa. Myös Guatemalassa julistettiin poikkeustila.

Hondurasin presidentti sanoi tv-puheessa maan kärsineen hirvittävästi, mutta nousevan vielä jaloilleen. Presidentti sanoi nielevänsä kansallisylpeytensä ja pyytävänsä rikkailta ulkomailta apua. Myrsky laantui viikonvaihteessa, mutta sitä ennen se ehti raivota viiden päivän kuluessa paitsi Hondurasissa ja Nicaraguassa myös Salvadorissa ja Guatemalassa. Hondurasissa kuolonuhreja arvioidaan olevan 5 000, Nicaraguassa 1 500, Salvadorissa 174 ja Guatemalassa 93. Uhrien määrän uskotaan yhä kasvavan.

Pelastusmiehistöt jatkoivat tänään työtään. Helikopterit poimivat eloonjääneitä talojen katoilta ja puista. Pelastustöitä vaikeutti teiden, siltojen ja viestiyhteyksien katkeaminen laajoilla alueilla tulvien ja mutavyöryjen vuoksi.

Punainen Risti ja Punainen Puolikuu lupasivat 7,5 miljoonan dollarin arvosta apua hirmumyrskyn tuhoamille maille. Presidentti Bill Clinton ilmoitti Yhdysvaltojen kuljettavan lentoteitse yli kahden miljoonan dollarin arvosta apua. Apua ovat niin ikään luvanneet mm. Ranska, Britannia ja Espanja. Myös Suomi on ilmoittanut avustavansa hirmumyrskyn uhreja. Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosasto myöntää kolme miljoonaa markkaa humanitaarista apua uhrien avustamiseksi. Ulkoministeriön mukaan avulla on tarkoitus auttaa uhreja jakamalla mm. elintarvikkeita ja lääkkeitä sekä järjestämällä tilapäissuojia erityisesti Nicaraguassa ja Hondurasissa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.