Poikkeuslaki turha Tehy-tapauksessa?

MTV:n uutisten tietojen mukaan perustuslakivaliokunnan kuulemat asiantuntijat yhtä lukuunottamatta ovat sitä mieltä, että ns. Tehy-laki voitaisiin pienin korjauksin hyväksyä tavallisen lakiesityksen tavoin. Tavallinen laki menee helpommin läpi kuin poikkeuslaki.

Perustuslakivaliokunnalla oli tänään kuultavana viisi asiantuntijaa, jotka kertoivat näkemyksensä siitä, miten potilasturvallisuus voidaan varmistaa lailla mahdollisen terveydenhuollon työtaistelun aikana.

Kuultavana olivat: professori Mikael Hidén, professori Raimo Lahti, professori Tuomas Ojanen, oikeustieteen tohtori Kauko Sipponen ja professori Veli-Pekka Viljanen. Hidénia lukuunottamatta kaikki asiantuntijat olivat yhtä mieltä siitä, että pienillä korjauksilla lakiesitys voidaan viedä eduskunnan hyväksyttäväksi tavallisena lakina.

Hoitajat määrätään lailla töihin

Hallitus antoi eduskunnalle tänään lakiesityksen, jolla puututaan hoitajaliitto Tehyn uhkaamaan työtaisteluun. Esityksen mukaan lääninhallitus voi antaa määräyksen velvoitetyöhön, jos potilaiden henki, terveys tai potilasturvallisuus uhkaisivat vaarantua vakavasti.

Lailla pyritään varmistamaan hoidon saanti esimerkiksi synnytyksissä, onnettomuuksissa, akuuteissa leikkauksissa ja keinomunuaispotilaiden hoidossa. Töihin velvoitettaisiin noin 10-20 prosenttia irtisanoutuvista hoitajista.

Potilasturvatyöhön voidaan määrätä vain terveydenhuollon ammattihenkilö. Potilasturvatyön lisäksi esityksessä on ehdotukset, joiden perusteella työtaistelun ulkopuolella olevia terveydenhuollon ammattihenkilöitä voidaan määrätä tavanomaisesta poikkeaviin tehtäviin ja joiden perusteella työaikasäännöksistä voidaan poiketa. Laki olisi määräaikainen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pohtii sunnuntaina, tarvitaanko lain hyväksymisessä vaikeutettua menettelyä. Jos mikä tahansa laki on tarkoitus säätää perustuslainsäätämisjärjestyksessä kiireellisenä, se tarvitsee tuekseen viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa annettavista äänistä.

Jos perustuslakivaliokunta päätyy siihen, ettei vaikeutettua menettelyä tarvita, laki voidaan hyväksyä yksinkertaisella enemmistöllä. Suomessa ei ole perustuslakia tulkitsevaa perustuslakituomioistuinta. Perustuslakivaliokunta on poliittinen elin, joten sen päätöksetkin ovat usein poliittisia.

Tehy-lakia karsastetaan oppositiossa, joten lain hyväksyminen siinä tilanteessa olisi vähintäänkin hyvin epävarmaa.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat