Mainos

Poikkeuksellisen lämmin helmikuu saa linnut ja kasvit sekaisin

23:56

Helmikuu on ollut harvinaisen lämmin. Edellisen kerran vastaava lämpökausi on koettu tähän aikaan vuodesta lähes neljännesvuosisata sitten.

– Koko helmikuu on ollut poikkeuksellisen lämmin monin paikoin. Pohjois- ja keskiosassa maata on ollut viimeksi näin lämmintä vuonna 1990, sanoo meteorologi Pekka Pouta.

Lauha sää on tuonut Suomeen muuttolintuja paljon normaalia aikaisemmin. Maassa on jo tavattu lintulajeja, jotka saapuivat viime vuonna vasta huhtikuun alussa. Lounais-Suomesta on bongattu esimerkiksi kiuruja ja töyhtöhyyppiä. Intendentti Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta toteaa, että mikäli sää pakastuu uudelleen pesintävaiheessa, tietää se lajeille ongelmia.

– Usein alkukevään muuttajat ovat sopeutuneet siihen, että tällaisia kylmiä jaksoja, takatalvia, saattaa tulla pitkin kevättä. Huonoin mahdollinen tilanne on silloin, jos lämpöä piisaa pitemmän aikaa ja linnut aloittavat jo pesinnän. Kylmän jakson tullessa pesintä saattaa epäonnistua muninta- tai poikasvaiheessa.

Lämmöllä ja etenkin lumen puuttumisella on Lehikoisen mukaan myös positiivisia vaikutuksia.

– Esimerkiksi hippiäinen ja puukiipijä ovat tällaisia lajeja, jotka pärjäävät varmasti paremmin tällaisina leutoina talvina. Monet lintulajit pääsevät ravintoon helpommin käsiksi, kun lunta on vähän.

Meteorologi Pekka Pouta kertoo, että syy pitkään lauhaan jaksoon löytyy Pohjois-Atlantilta.

– Pidempiaikainen lauhuus johtuu pitkään Pohjois-Atlantilla olleesta matalapaineesta, joka aiheutti muun muassa tulvia Länsi-Eurooppaan.

Versovat kevätkasvit eivät kestä pakkasta

Osa suomalaisista on vasta aloittanut hiihtolomansa, mutta samalla ensimmäisten kevätkasvien versot pilkistävät maasta. Luonnonkasvit saattavat uuden pakkasjakson kestääkin, mutta puutarhakasvien osalta tilanne on toinen. Yli-intendentti Henry Väre Luonnontieteellisestä keskusmuseosta arvelee, että esimerkiksi jo nyt lehteä tekevien krookusten ennuste ei vaikuta hyvältä.

– Pakkanen on myrkkyä kasveille, jotka eivät ole valmistautuneet talven tuloon tai jos ne jo valmistautuvat tulevaan kesään. Jäätyvän veden kiteytyminen kasvin solukossa on sille surmaksi.

Väre sanoo, että lämpöjakso talvella tietää huonoja uutisia myös allergikoille.

– Yleensä lepän, pähkinäpensaan ja koivun kukinta alkaa aikaisintaan maaliskuun lopulla, pääkukinta-ajan ollessa huhtikuussa. Tällä kertaa ensimmäiset pähkinäallergikot reagoivat jo nyt.

Meteorologi Pekka Poudan mukaan säätila ei ole juuri talvisemmaksi lähiaikoina muuttumassa.

– Vähän viileämpää on luvassa, mutta selvästi keskimääräistä lämpöisempää on jatkossakin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.