Poikkeuksellisen kuuma viikko starttaa tänään – helteiden lisäksi luvassa ukkosia ja rankkasateita

5:48
Nyt on villin kuuloinen viikko tulossa sään puolesta: hellettä, rakeita, trombeja...

Alkavan viikon sää on varsin villin kuuloinen yhdistelmä, meteorologi Markus Mäntykannas lupailee hellettä, rakeita, ukkosia ja trombeja. Yksi viikon kuumimmista paikoista on Turku Varsinais-Suomessa.

Kesä jatkuu varsin lämpimissä tunnelmissa ja itseasiassa sää vaikuttaa lämpenevän suorastaan meteorologia hämmentäviin lukemiin. Alkava viikko näyttää nimittäin aivan poikkeuksellisen lämpimältä normaaliin verrattuna. 

– Hyvin erikoiselta elokuun viikolta näyttää tämä ennuste. Sopisi pikemminkin jonnekin tuonne heinäkuulle, sen verran kuumaa on, meteorologi Markus Mäntykannas ihmettelee. 

Helteet ovat Venäjän alueella liikkuneen laajan korkeapaineen peruja. Loppuviikosta Suomeen virtaa lämmintä ilmaa myös etelämmästä. Lämpöiset kelit tuovat mukanaan myös voimakkaita ukkosia.  

Tänään hellettä on luvassa Oulun korkeudelle saakka. Lounaisessa Suomessa 30 astetta saattaa paukkua rikki jo tänään. Pohjoisessa saattaa tulla päivän aikana yksittäisiä sadekuuroja. 

Tiistaina helleraja liikkuu ylemmäs ja tiistain ennustetaan olevan viikon kuumin päivä. Ylimmät lämpötilat liikkuvat tiistaina noin 30 asteessa.

– Tiistaina monin paikoin Lappikin menee jo hellelukemille. Lämpö raivaa tiensä aivan Jäämeren rantaviivalle saakka ja Etelä- ja Keski-Suomi kuumenevat entisestään. Lämpimintä on Länsi-Suomessa, mutta vastapainona länteen voi kehittyä iltapäivällä jo aika voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja. Tunnissa voi tulla yli 20 milliä vettä.

Sadealue tuo ukkosia mukanaan

Keskiviikkona maahan saapuu lännestä sadealue, joka tuo mukanaan myös laajoja ukkoskuuroja. Niiden yhteydessä voi keskiviikon ja torstain aikana esiintyä rankkasateita.

– Keskiviikko on tosi jännä päivä. Siinä on ukkosrintama, joka liikkuu Suomen yli kohti itää. Samalla se vilvoittaa säätä lännessä. Tässä on helteen ja kosteuden ilmanalassa potentiaalia hyvinkin voimakkaille sade- ja ukkoskuuroille. Voi olla rankkasadetta ja näyttävää salamointia, rakeita ja trombeja.  

Loppuviikkoa kohden sää muuttuu piirun verran epävakaisemmaksi. Lapissa sää viilenee 15 asteen tuntumaan. Etelämmässä sää jatkuu lämpimänä ja helteisenä. 

– Sitkeästi nuo helteet näyttävät jatkuvan tässä eteläisessä Suomessa pitkälle viikonloppuun saakka. En muista, että olisi ihan hetkeen elokuussa ollut tähän aikaan tällaista säätä. Ehkä kerran vuosikymmenessä. 

Tällä hetkellä näyttää siltä, että sunnuntaina saapuu voimakas matalapaine ja sadealue, mikä viilentää sään koko Suomessa.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja