Poikkeuksellinen pidätys Los Angelesissa: Meksikon entinen puolustusministeri ja kenraali kiinni epäiltynä kytköksistä huumekauppaan

Meksikon entinen puolustusministeri, kenraali Salvador Cienfuegos on pidätetty Los Angelesin lentokentällä epäiltynä osallisuudesta huumekauppaan. Kyseessä on poikkeuksellisen merkittävän henkilön pidätys liittyen huumetuotantoon ja salakuljetukseen Meksikossa.

Cienfuegosia vastaan aiotaan nostaa viisi eri syytettä, sanoo Meksikon ulkoministeriö.

Pidätys oli sokki Meksikossa. Cienfuegos toimi ministerikaudellaan kartellien vastaisen brutaalin sodan keskeisenä hahmona.

– (Meksikon asevoimiin) on aina liitetty epäilyksiä korruptiosta, mutta emme ole päässeet iskemään hampaitamme mihinkään. Tämä oli hieman epätavallista, koska sotilaat on Meksikossa aina nostettu jalustalle, sanoo Mike Vigil, joka on aiemmin toiminut kansainvälisten operaatioiden päällikkönä Yhdysvaltain huumepoliisissa DEA:ssa.

Cienfuegos toimi puolustusministerinä edellisen presidentin Enrique Peña Nieton kaudella.

Cienfuegos ei ole ensimmäinen pidätetty kenraali

Cienfuegos ei ole kuitenkaan aivan ensimmäinen korkea-arvoisessa virassa toiminut henkilö, joka on päätynyt tuomiolle Yhdysvalloissa.

Kahden viimeisen vuosikymmenen aikana Meksikossa pidätetty ainakin 12 kenraalia, lähes kaikkia on epäilty korruptiosta ja yhteyksistä huumekartelleihin.  

Peña Nieton edeltäjän, Vicente Calderónin huumevastaisen kamppailun johtaja Genaro García Luna pidätettiin viime joulukuussa Dallasissa epäiltynä lahjusten vastaanottamisesta Sinaloan kartellilta. Garia Luna kiistää syytteet.

Meksikon nykyinen presidentti Andrés Manuel López Obrador, meksikolaisittain Amlo, sanoi viime kuussa tilannetta vakavaksi, liittyen muun muassa García Lunan saamaan syytteeseen.

"Aiempi hallitus oli narko-hallitus"

– Se on vakava asia, epäilemättä, koska syyte, jos se pitää paikkansa, tarkoittaa, ettei hallitus aiemmin ollut itsenäinen, kyseessä ei ollut narkovaltio vaan narko-hallitus, tämä on hyvin vakavaa.

Cienfuegosin pidätyksen jälkeen Amlo lupasi puhdistaa asevoimat korruptiosta. Hän myös puolusti armeijan ja laivaston nykyisiä päällikköjä korruptoitumattomiksi.

Peña Nietoon on liitetty syytöksiä kytköksistä huumekauppaan, mutta pitäviä todisteita ei ole esitetty.

Hän myös kiistää tietäneensä mitään Cienfuegosin epäillyistä kytköksistä.  

"El Chapo" Guzmánin oikeudenkäynti ehkä taustalla

Viime vuoden tammikuussa meksikolaisen huumeparoni Joaquín "El Chapo" Guzmáninoikeudenkäynnissä New Yorkissa yksi Guzmánin entisistä yhteistyökumppaneista sanoi todistajana, että Peña Nieto sai sadan miljoonan dollarin lahjuksen Sinaloan kartellilta. Guzmán toimi kartellin pomona.

Oikeudenkäynnin todistusaineisto saattaa ainakin osin olla Cienfuegosin pidätyksen taustalla.

Pidätys toteutui kolme viikkoa ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Presidentti Donald Trump on vannonut useasti laittavansa kuriin huumekartellit. Joidenkin arvioiden mukaan tulokset eivät ole olleet kovin suuret. Hän on myös syyttänyt useasti Meksikosta tulleita siirtolaisia rikollisuuden aiheuttajiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja