Mainos

Poikkeuksellinen myyntipuhe poikii pienyrittäjille pyytämättömiä laskuja

Useat vasta toimintansa aloittaneet pienyrittäjät kokevat hakupalvelukauppiaat riesana.

Hakupalveluyritykset ovat netissä toimivia sähköisiä yrityspuhelinluetteloita, jotka maksusta listaavat yritysten yhteystiedot verkkosivuillensa.

Muutamista kymmenistä euroista satoihin euroihin maksavaa palvelua tarjotaan yrittäjille puhelimitse. Puhelinmyyjän myyntipuhe on kuitenkin niin poikkeuksellinen, että aina yrittäjä ei puhelinkeskustelun päätyttyä edes tiedä ostaneensa mitään. Tällöin postimiehellä voi olla lähipäivinä yllättäviä tuliaisia.

MTV:n uutisiin yhteydessä olleet pienyrittäjät kertovat, että he ovat laskun saatuaan yrittäneet purkaa kauppaa, mutta eivät ole onnistuneet siinä.

- Minulle kerrottiin, että tilausta ei peruta, koska olen tehnyt heidän kanssaan vuoden mittaisen sitovan sopimuksen. He kertoivat nauhoittaneensa myyjän ja minun käymän puhelinkeskustelun ja tarkistaneensa sopimuksen synnyn nauhalta. Nauhalta ei kuulemma käynyt ilmi mitään sellaista, jonka perustella sopimus voitaisiin purkaa, kertoo eräs yrittäjä kokemuksistaan.

Yrittäjä ei kuitenkaan itse päässyt kuulemaan nauhaa eikä sitä, myydäänkö palvelu hänelle avoimesti vai harhaanjohtaen.

Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Janne Makkula muistuttaakin, että sen, joka palvelun myy, on aina kyettävä näyttämään toteen, että sopimus on syntynyt.

Perin poikkeuksellinen myyntipuhe

Hakupalvelukauppiaiden myyntipuhe alkaa usein siten, että soittaja kertoo tarkistavansa yrittäjän yhteystietojen paikkansapitävyyden, koska hän on juuri listaamassa yritystä yhteystietorekisteriin.

Jos yrittäjä vastailee soittajan kysymyksiin eikä erikseen kieltäydy satoja euroja maksavasta palvelusta, sopimus voidaan tulkita syntyneeksi. Sitä, haluaako palvelun ostaa vai ei, kaikki puhelinmyyjät eivät todellakaan kysy.

45 Minuuttia -ohjelma perusti yrityksen nähdäkseen, kuinka hakupalvelukauppiaat toimivat.

Myyntipuheesta ei monestikaan käynyt ilmi, onko kyseessä ilmainen vai maksullinen palvelu. Eräässä puhelinkeskusteluissa toimittaja kysyi palvelun hintaa, mutta sitä ei suoraan kerrottu, vaan vastaus oli seuraava:

- No käyttö on maksutonta, eli hyödyntäminen on maksutonta, mutta yritys maksaa näkyvyyden.

Makkula kertoo, että Suomen Yrittäjiin tulee päivittäin useita yhteydenottoja yrittäjiltä, jotka kokevat tulleensa harhaanjohdetuiksi.

Puhelinmyyjät soittelevat taukoamatta

Puhelinmyyjät saattavat olla yrittäjälle todellinen riesa, sillä sen jälkeen, kun yritystoiminta on alkanut, ei välttämättä kulu kuin muutama tunti, niin puhelin alkaa soida.

Eräs hakupalveluyrityksessä aiemmin töissä ollut henkilö kertookin, että hakupalveluyritysten puhelinmyyjät tulostavat jatkuvasti listoja Yritystietojärjestelmän sivuilta uusista yrityksistä ja alkavat soittaa yrityksiä säännönmukaisesti läpi.

Osa hakupalveluyrityksistä tuntuukin luottavan juuri siihen, että yrittäjä ei osaa odottaa puhelinmyyjän soittoa eikä tunne heidän myyntitapaansa.

Moni yrittäjä kertoo sen sijaan luulleensa, että tietoja puhelimitse tarkasti Yritystietojärjestelmän tai Patentti- ja rekisterihallituksen edustaja.

Hakupalveluyrityksillä perintätoimistoja

Moni vasta toimintansa aloittanut pienyrittäjä kertoo, että he ovat jättäneet maksamatta yllätyksenä tulleen hakupalveluyrityksen laskun.

Osa hakupalveluita tarjoavista yrityksistä onkin perustanut omia perintätoimistojaan, joiden kautta he perivät saataviaan.

Tavallisesti perintätoimistoja ja perintää valvoo aluehallintovirasto. Osa yrityshakupalveluyritysten perustamista perintätoimistoista toimii kuitenkin aputoiminimellä. Aputoiminimellä toimivat perintätoimistot, jotka perivät vain omia saataviaan, eivät tarvitse muiden perintätoimistojen tavoin aluehallintoviraston myöntämää perintätoimilupaa.

Ilman lupaa toimivia perintätoimistoja ei myöskään valvo kukaan.

Näin ollen yrittäjä, joka on ihmeissään postin tuomista yllätyslaskuista ja perintäkirjeistä, on hankalassa tilanteessa. Siinä missä kuluttaja valittaisi asiattomasta perinnästä kuluttajavirastoon, yrittäjälle ainoa taho on tuomioistuin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.