Poikkeuksellinen lumitilanne – paikoin näin vähän lunta viimeksi 40 vuotta sitten

Tammikuu lähestyy loppuaan ja lunta on osassa maata edelleen hyvin vähän, laajalla alueella maan etelä- ja keskiosassa vain 1-10 senttimetriä. Maan keskiosassa on ajankohtaan nähden jopa poikkeuksellisen vähän lunta eli tällainen tilanne toistuu vain muutaman kerran sadassa vuodessa.

Suurin poikkeama tavanomaiseen verrattuna on alueella, joka ulottuu suunnilleen Pohjois-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaan eteläosaan.

– Näillä alueilla lunta on noin 30-40 senttimetriä keskimääräistä vähemmän, mikä on poikkeuksellista. Myös muualla maan keskiosassa lunta on yleisesti 20-40 senttimetriä keskimääräistä vähemmän, mikä on alueesta riippuen harvinaista tai poikkeuksellista, toteaa meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelusta.

Maan eteläosassa lunta on noin 10-20 senttimetriä keskimääräistä vähemmän. Tämäkin on jo harvinaista eli toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan keskiosassa tätä vuotta vähemmän lunta on ollut tähän aikaan vuonna 1973, muutamilla mittausasemilla vuonna 1975 ja etelässä puolestaan viimeksi vuonna 2008.

– Esimerkiksi Jyväskylän lentoasemalla oli 28. tammikuuta lunta vain kuusi senttimetriä. Vähemmän lunta tähän aikaan on ollut vain vuonna 1973, jolloin lunta ei ollut lainkaan. Muita vähälumisia tammikuun loppuja Jyväskylän seudulla on ollut vuosina 2008 ja 1999, toteaa meteorologi Asko Hutila Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelusta.

Lapissa ja Koillismaalla lunta on ajankohtaan nähden tavanomainen määrä tai tavanomaista enemmän. Eniten lunta on Kilpisjärvellä, 95 senttimetriä, mikä on noin 20 senttimetriä tavanomaista enemmän.

Vieläkö luminen talvi tulossa?

Miltä näyttää sitten lopputalven lumitilanne tilastojen ja pitkien ennusteiden valossa?

Tilastollisesti lunta on eniten maaliskuussa, Lapissa vasta huhtikuussa.

– Vielä helmi- ja maaliskuu voivat etelässäkin olla lämpötiloiltaan hyvinkin talvisia, joten tilastollisesti lumentulolle on vielä hyvin aikaa. Paljon riippuu siitä, pääsevätkö lännestä saapuvat matalapaineet ja niiden sadealueet Suomeen, vai estääkö Suomen itäpuolella oleva korkeapaine niiden etenemisen Suomeen saakka, kuten on käynyt nyt muutaman viikon ajan, toteaa Pauli Jokinen.

Lähipäivinä idän kylmä korkeapaine pitää yhä pintansa, mutta tämän viikon lopulla hieman runsaammatkin lumisateet ovat mahdollisia maan etelä- tai keskiosassa. Ennuste on kuitenkin vielä epävarma.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n ja yhdysvaltalaisen NOAA:n helmikuun pitkien ennusteiden mukaan helmikuun sateet voivat ainakin ajoittain olla maan etelä- ja länsiosassa lumen lisäksi myös räntää tai vettä.

– Helmikuussa pitkät suojajaksot ovat kuitenkin epätodennäköisiä erityisesti maan itä- ja pohjoisosassa, joten näiden ennusteiden mukaan lumipeite pääsisi näillä alueilla kasvamaan, kun taas eteläisimmän ja läntisimmän Suomen osalta helmikuu ei näytä niin lumiselta. Viime talvien kaltainen runsasluminen helmikuu näyttää tänä vuonna epätodennäköiseltä, tulkitsee MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas ennusteita.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:






Lue myös:

    Uusimmat