Mainos

Poikkeuksellinen asuntomurtojen sarja pääkaupunkiseudulla: Kaikki uhrit kiinalaisia ravintoloitsijoita – poliisi kertoo, mistä on kyse

0:16

Joukko kiinalaisia ravintoloitsijoita on joutunut pääkaupunkiseudulla erikoisen asuntomurtosarjan uhriksi. Poliisi selvittää, onko taustalla laajempi ilmiö.

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin tänään, että poliisi on ottanut kiinni kolme eteläamerikkalaista miestä, joita epäillään kiinalaistaustaisten ravintoloitsijoiden koteihin tehdyistä asuntomurroista. Miehet ovat saaneet saaliiksi muun muassa rahaa ja lounasseteleitä.

Miksi murtojen kohteeksi valikoituivat juuri kiinalaiset? Tapausta tutkinut Länsi-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Janne Saari kertoo, että mahdollisia syitä on ainakin kaksi.

– Yksi aivan olennainen aspekti on se, että kiinalaistaustainen henkilö erottuu katukuvassa kantasuomalaisesta. Heitä on siis ehkä helpompi seurata ja tarkkailla, Saari kertoo.

Poliisilla onkin Saaren mukaan ”selkeää näyttöä” siitä, että uhreja tarkkailtiin ennen murtoja.

– Toinen asia on se, että heillä (epäillyillä) on ollut jostain syystä sellainen ennakko-oletus, että nimenomaan näiden ihmisten asunnoista löytyisi anastettavaa omaisuutta, hän jatkaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Vastaavia murtotapauksia vuonna 2014

Joka tapauksessa poliisi pitää selvänä, etteivät kiinalaiset valikoituneet uhreiksi sattumalta. Osittain syynä on toinen asuntomurtojen sarja, jossa mies tunkeutui useiden kiinalaisperheiden asuntoihin vuonna 2014.

Myös tuolloin tekijä oli eteläamerikkalainen.

– Ei tämä voi meidän käsityksen mukaan enää olla sillä tavalla sattumaa. Vuonna 2014 asiaa pidettiin ehkä sattumana, mutta nyt ei niinkään, Saari kommentoi.

Vuoden 2014 murtosarjan takana oli kolumbialaismies. Nyt poliisi on ottanut kiinni kaksi kolumbialaista ja yhden perulaisen. Kolmikolla ei kuitenkaan Saaren mukaan ole yhteyksiä aiemmin murtoja tehtailleeseen kolumbialaismieheen.

– Hän on tuomionsa kärsinyt, eikä enää oleskele Suomessa.

Ammattimaista toimintaa?

Nyt kiinni jääneet henkilöt ovat Saaren mukaan suhtautuneet toimintaansa ”ammattimaisesti”.

– He ovat erittäin siistin oloisia henkilöitä, liikemiesmäisiä aivan pukeutumistyylejä myöten. 

– He eivät vastaa stereotyyppistä näkemystä rikoksentekijästä. Luonnollisestikaan toimintaan ei liity päihteitä, ja toimintaan suhtaudutaan ammattimaisesti.

Jatkossa poliisi aikookin selvittää, onko kiinalaisiin kohdistuneiden murtojen taustalla laajempi ilmiö.

– On selvittelyssä, onko vastaavia rikoksia tehty muuallakin Länsi- ja Keski-Euroopassa. Olisi utopistista ajatella, että tämä liittyisi pelkästään Suomeen. Tiedossa on, että (nyt kiinniotetut) henkilöt ovat aiemmin esiintyneet ainakin Tanskassa ja Espanjassa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja