Mainos

Poikkeavuudet immuniteetissa voivat altistaa poski- ja sivuontelotulehduksille

Toistuvien poski- ja sivuontelotulehdusten taustalla saattaa olla synnynnäisen immuunipuolustusjärjestelmän osan, komplementin poikkeava toiminta. Näin osoittaa Helsingin yliopistossa ensi perjantaina tarkastettava väitöstutkimus.

Lääketieteen lisensiaatti Jari Suvilehto tarkasteli väitöstyössään nenän ja sivuonteloiden tulehdusten ja polyyppitaudin liittymistä ihmisen immuunipuolustusjärjestelmän toimintaan.

Tutkimus osoitti, että naisilla esiintyi miehiä useammin toistuvia sivuontelotulehduksia ja muita limakalvotulehduksia; miehillä taas esiintyi useammin nenän polyyppitautia.

Synnynnäisen immuunipuolustusjärjestelmän osan, komplementin, toiminnan häiriintymisestä oli havaittavissa merkkejä äkillistä poskiontelotulehdusta sairastavilla potilailla sekä sivuonteloleikkaukseen tulevilla miespotilailla.

Naisilla komplementin C4B-geenin puutos ja plasman matalat vasta-ainepitoisuudet liittyivät leikkaukseen johtavaan sivuontelotautiin, ja komplementin C4A-geenin puutos näytti altistavan sekä naisia että miehiä vaikeille sivuontelotulehduksille. Vakavia vasta-ainepuutoksia sivuonteloleikkauksiin tulevilla potilailla esiintyi vain harvoin.

- Nenäpolyyppeja aikaansaava sivuontelotaudin muoto kehittyy ilmeisesti eri tavalla naisilla ja miehillä. Samalla geenipuutoksella, joka näytti altistavan naisia sairaudelle, näytti olevan taudilta suojaava vaikutus miehillä, kertoo Suvilehto.

Tutkimukseen osallistui 287 aikuista potilasta ja 150 tervettä verrokkia. Potilaat jaettiin ryhmiin kliinisten kriteerien perusteella. Naiset ja miehet tutkittiin myös erillisinä ryhminä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.