Pohjolan yhtiökokous keskusteli vilkkaasti

Vakuutusyhtiö Pohjolan yhtiökokous purki tiistaina yhtiön ympärillä käydyn julkisen kohun aiheuttamia paineita poikkeuksellisen vilkkaalla keskustelulla. Kokous joutui myös äänestämään yhtiön hallituksen esityksestä jakaa huippuosingot.

Hallituksen esitys meni kuitenkin läpi ylivoimaisella äänimäärällä. Omistajat saavat yhteensä noin 1,2 miljardin osingot. Pohjolan varatoimitusjohtajan Pirkko Alitalon mukaan laki olisi sallinut noin sata miljoonaa markkaa suuremman erän jakamisen. Pohjolan johto joutui poikkeuksellisen ankaran julkisen ryöpytyksen kohteeksi, kun hallitus esitti huippuosinkojen jakamista samaan aikaan kun yhtiössä käytiin neuvotteluja vajaan 200 työntekijän irtisanomisesta.

Pääjohtaja Iiro Viinanen lupasi jo aiemmin yhtiön pidättäytyvän irtisanomisista. Tänään hän huomautti jo avauspuheenvuorossaan, että muutokset eivät koskaan ole kivuttomia. Jos näin olisi, niitä tekisivät kaikki yhtiöt, hän sanoi. Viinasen näkemyksen mukaan erilaisiin muutoksiin yhtiössä on varauduttava myös vastaisuudessa, jotta Pohjola on vakavasti otettava neuvottelukumppani eikä muiden vietävä erilaisissa rakennejärjestelyissä.

Hän muistutti, että pelkästään viime vuonna tehtiin 200 kauppaa tai fuusiota, jossa eurooppalainen vakuutusyhtiö oli mukana ja samanlainen kehitys tulee jatkumaan. Viinanen kertoi myös Pohjolan olevan mukana yhteistyökuvioiden selvittämisessä, mutta tähän mennessä esillä olleista vaihtoehdoista ei ole katsottu olevan hyötyä yhtiön liiketoiminnalle ja sen omistajille.

Työntekijät nyt omistajina äänessä

Suurin osa kysymyksistä tuli yhtiön työntekijöiltä, jotka halusivat nyt myös osakkeenomistajina vastauksia mm. henkilöstöleikkausten vaikutuksista asiakaspalveluun ja suunnitelluista toimista asiakkaiden luottamuksen palauttamiseksi.

Viinasen mukaan tilanne voidaan korjata vain johdon ja työntekijöiden yhteistyöllä eikä asian julkisella repostelulla. Hän tähdensi asiakkaiden haluavan nyt palvelua puhelimitse. Viinanen paljasti, että Pohjola aikoo vastata muuttuneisiin tarpeisiin myös tuomalla ensimmäisenä vakuutusyhtiöinä Internet-tyyppiset myyntipalvelut kännykkään.

Viinasen mukaan myös monissa muissa yhtiöissä henkilöstö on jouduttu sopeuttamaan asiakkaiden muuttuneisiin tarpeisiin, mutta näissä muutokset on hoidettu yhtiön sisällä eikä julkisuudessa. Viinanen arvioi Pohjolan saaneen kielteistä julkisuutta myös henkiyhtiö Suomen ympärillä käydystä keskustelusta - syystä tai syyttä. Myös Pohjolan hallituksen puheenjohtaja Tauno Matomäki oli samaa mieltä yhteistyön tärkeydestä. Hän tosin myönsi, että virheitä on tehty, mutta niistä tuskin päästä koskaan. Matomäki jatkaa hallituksen puheenjohtajana. Hänen mukaansa Pohjolan osalta vakuutusyhtiö Suomen vakuutuskannan mahdollinen siirto Pohjolaan on "erinomaisen raaka" asia, koska Pohjolan hallituksessa hintaan ei ole vielä edes päästy.

Sisäinen tarkastus pysyy ulkoistettuna

Pohjolassa työskentelevä Tuula Tahkolahti halusi osakkeenomistajana tietää, täyttääkö yhtiön päätös siirtää sisäinen tarkastus samalle yhtiölle kuin ulkoinenkin tarkastus viranomaisten vaatimukset. Viinanen muistutti, että laki ei edellytä sisäistä tarkastusta. Hänen mukaansa asiasta on myös keskusteltu viranomaisten kanssa ja sisäinen tarkastus tullaan hoitamaan uuden suunnitelman mukaisesti. Myös esitys yhtiön hallituksen esittämän osingon leikkaamisesta 6 markkaan tuli henkilöstöedustajien puolelta, mutta myös europarlamentaarikko Esko Seppänen vaati asian vientiä äänestykseen.

Seppänen halusi myös lisäselvityksiä poikkeuksellisen suuren osingon perusteista, vaikka Viinanen jo avauspuheenvuorossaan toisti sijoittajien arvostelleen yhtiön suurta pääoma. Hän mukaansa voi myös vain ihmetellä, että yhtiön omistajat tyytyivät vuosia alle markan osinkoon.

Sijoittajat eivät ymmärrä, että raha makaa yhtiössä, kun sille ei ole löytynyt tuottavaa käyttöä. Viinasen mukaan puskuria toiminnan laajentamiseen jää, vaikka osa siitä lohkaistaan niille, joille se kuuluu. Seppänen ryöpytti Viinasta myös siitä, että hän suhtautuu välinpitämättömästi Pohjolan sinivalkoisen omistajuuden säilyttämiseen. Viinanen huomautti, ettei ole toimivan johdon asia puuttua siihen, kuka yhtiön voi omistaa, koska yhtiön osake on koko ajan vapaasti kaupan.

Hallituksen esitys yhteensä 30 markan osingoista meni läpi äänin noin 44 miljoonaa vastaan 41100 ääntä. Pohjolan yhtiöjärjestyksessä on 10 prosentin äänileikkuri. Paikalla oli hieman yli 170 miljoonaa ääntä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat