Mainos

Pohjolan Voima: Kivihiilihankinnoissa ei mörköjä

Energiayhtiö Pohjolan Voima torjuu omalta osaltaan väitteet kivihiilihankintojen puutteellisesta eettisyydestä.

- Hiiltä painostetaan joka kantilta ja sitä pidetään "pahana". En kuitenkaan näe tässä mitään mörköjä, Pohjolan Voima polttoaineosaston ostopäällikkö Heikki Jatakari toteaa.

Yritystoiminnan vaikutuksia selvittävän Finnwatchin mukaan kotimaisten energiayhtiöiden eettinen valvonta kivihiilen alkuperän suhteen on puutteellista.

Finnwatchin mukaan energiayhtiöt tuovat kivihiiltä alueilta, joissa on raportoitu useista turvallisuus-, ympäristö- tai ihmisoikeusrikkomuksista.

Jatakarin edustama yritys kuitenkin suorittaa tarkastuskäyntejä kaivoksille. Pohjolan Voima on myös julkaissut nettiin hankintoja ohjaavan yritysvastuupolitiikkansa.

- Ihmisillä ei ole käsitystä kivihiililouhinnan olosuhteista. Tarkkaa säännöstöä ei meillä ole kirjattu, mutta meillä on esimerkiksi ympäristöstandardi olemassa. Tämän tason teollisuutta eivät ala-ikäiset voi hoitaa - laittaisitko lapsen ajamaan 400 tonnin kuorma-autoa?

Eri yritys, sama lähde

Finnwatch mukaan kattavin eettinen ohjeisto löytyi Fortumilta. Helsingin Energia sanoi käyttävänsä muiden tekemiä ohjeistoja "keskustelun pohjana" etenkin, jos toimittaja ei ole entuudestaan tuttu.

Jatakarin mukaan hankinta kaivokselta keskeytettäisiin, jos kuultaisiin ihmisoikeusrikkomuksista tai terveyden vaarantumisesta.

Monasti eri yhtiöt tuovat kivihiiltä samoista kohteista, ja Finnwatch toivookin yhtiöiden tekevän yhteistyötä eettisessä valvonnassa.

- Kyllähän meillä kirjoittamatonta, kollegiaalista yhteistyötä on, eikä laki ainakaan yhteistyötä estäisi, Jatakari toteaa.

Suomessa kulutetaan kivihiiltä energiantuotantoa varten neljästä viiteen tonnia vuodessa. Se on noin alle viidennes koko energiatuotannosta.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.