Pohjolan tulevaisuutta pohditaan hiiren hiljaa

Vakuutusyhtiö Pohjolan tulevaisuutta ruoditaan kaikessa hiljaisuudessa julkisuudelta, jotta omistajien kahdelle suurleirille kelpaava ratkaisu olisi löydettävissä. Monien näkemyksen mukaan kunnolla vauhtiin päästään vasta sitten, kun Pohjolan ylimääräinen yhtiökokous on pidetty. Se on ensi viikon tiistaina.

Pohjolan omistajat on kutsuttu ylimääräiseen kokoukseen, koska yhtiön omistuksessa on tapahtunut niin suuria muutoksia. Kokouksessa yhtiölle valitaan uutta omistajakuntaa edustava hallitus. Yhtiön uuden hallituksen tehtävänä on etsiä Pohjolalle uusi johto ja huolehtia Pohjolan purkamisen käytännön töistä.

Tärkeä osa sitä on yhtiön ylimääräisen omaisuuden jako. Pohjolan suurimmat omistajat ovat tel-yhtiö Ilmarisen ympärille ryhmittynyt leiri ja Sampo-Leonia. Ensimmäisessä joukossa ovat myös Pohjolan aiempi jättiomistaja henkiyhtiö Suomi, osuuspankkiryhmä sekä Ilmarisen kanssa yhteistyötä tekevät vakuutusyhtiöt Pohjantähti ja A-Vakuutus. Tällä ryhmällä on noin 42 prosenttia Pohjolan äänistä.

Sampo-Leonian ääniosuus on noin 35 prosenttia. Sen olisi päästävä toisen suuromistajan kanssa sopuun myös siitä, että se saa edustajan hallitukseen. Vakuutusvalvojan päätöksellä hän ei voi olla Sammon tai Leonian palkkalistoilla tai hallinnossa. Pohjolalla on myös suuri pienomistajien joukko.

Ei neuvotteluja

Osapuolten mukaan Pohjolan tulevaisuutta koskevissa pohdinnoissa ei ole edelleenkään edetty neuvotteluihin, vaan niitä varten tehdään tarvittavia valmistelutöitä. Neuvotteluihin päästään sitten, kun on löytynyt yhteinen suunta. Sen yhtenä ongelmana taas on, että kumpikin leiri on kiinnostunut Henki-Pohjolasta.

Vaikka Ilmarinen-Suomi-osuuspankkiryhmä voi halutessaan miehittää Pohjolan uuden hallituksen, sellainen ratkaisu ei välttämättä ole edes sen oman edun mukainen, koska ryhmä on koko ajan korostanut yhteistyöhalujaan. Puheet ja teot olisivat pahassa ristiriidassa. Toisaalta hallitusta päästään tarvittaessa rukkaamaan nopeasti, sillä varsinainen yhtiökokouskaan ei ole kaukana.

"Hakuvarret päällä"

Pohjolan nykyisessä hallituksessa yhtenä harvoista todellisia omistajia edustava Oiva Savelakaan ei halua lähteä julkisesti pohdiskelemaan, miten Pohjolan asioita ruvetaan pistämään järjestykseen. Hän edustaa henkiyhtiö Suomea.

-Omia ajatuksia on olemassa. Ne ovat vielä sen verran raakileita erityisesti yhteistoimintaa ajatellen, että halua sanoa siitä etukäteen mitään, Savela selvitti. Hänen mukaansa on luonnollista, että myös tulevaa johtoa on mietitty.

-Meillä on hakuvarret päällä, mutta ei tässä niin jäniksen selässä olla, että kaikki pitäisi ratkaista yhdellä kertaa. Asiaa pitää puntaroida perusteellisesti, hän sanoi. Pohjolan pääjohtaja Iiro Viinanen ja varatoimitusjohtaja Pirkko Alitalo jättivät eroilmoituksen heti sen jälkeen, kun Suomi oli myynyt osan Pohjola-omistuksestaan yhteistyökumppaneilleen. He jatkavat omistajan pyynnöstä. Savela korosti, että

Suomen tulevaksi toimitusjohtajaksi valitun Eino Halosen asema oli täysin Suomen hallituksen tiedossa ja se tulee aikanaan ratkaistavaksi. Halonen on myös Henki-Pohjolan toimitusjohtaja. Halosen asemaa on kritisoitu erityisesti Sammon leiristä. Sitä on pidetty yhtä kestämättömänä kuin aikanaan sitä, että Suomea havitellut Pohjolan johto oli Suomen hallituksessa. Kova arvostelun jälkeen hallitus joutuikin eroamaan. Savela ei paljastanut, miten tilanne tullaan ratkaisemaan, mutta korosti, että Halosen asemaa Suomessa ei tarvitse puntaroida uudelleen.

-Halonen on valittu Suomeen, ja tämä ratkaisu on hyvä, hän sanoi. Myös Halonen itse on korostanut, että juridisia esteitä hänen valinnalleen ei ole ollut, mutta kahden yhtiön johdossa toimiminen rajoittaa hänen osallistumistaan päätöksentekoon.

Nimittämisestään saakka hän on myös tähdentänyt, että kaikella todennäköisyydellä asia on ratkaistu ennen kuin hän on päättämässä asioista. Tämän hän toisti myös tiistaina. Halonen aloitti Suomen varatoimitusjohtajana vuoden alussa. Toimitusjohtajan pesti alkaa kesällä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat