Mainos

Pohjolan pudotus henkivakuutusmyynnissä jatkuu

Vakuutusyhtiö Pohjolan markkinaosuus henkivakuutusmyynnissä on pysynyt rajussa laskussa myös alkuvuonna. Suomen vakuutusyhtiöiden keskusliiton SVK:n kokoamien tietojen mukaan Henki-Pohjolan ja Suomen yhteenlaskettu osuus henki- ja eläkevakuutusten maksutulosta jäi tammi-maaliskuussa 8,3 prosenttiin.

Se on yli 9 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuonna, vaikka jo viime vuonna yhtiö menetti osuuttaan miltei 9 prosenttiyksikköä. Vuoden 1998 lopussa Pohjolan markkinaosuus oli vielä reilut 26 prosenttia. Pohjolan menetyksistä ovat hyötyneet erityisesti pankkien omistamat henkiyhtiöt.

SVK:n tiedotusjohtaja Reijo Ollikainen tähdensi, etteivät alkuvuoden tiedot ole täysin vertailukelpoisia koko viime vuoden lukujen kanssa, koska alan myynnissä on vaihteluja kuukaudesta toiseen. Henkivakuutuksista suurin osa maksetaan yhdellä kertaa, joten niissä siirrot näkyvät helpommin kuin vahinkovakuutuksissa. Pohjola on kärsinyt sen ympärillä käydystä valtataistelusta.

Talletusvero alkaa näkyä


Tämän vuoden alussa eniten osuuttaan kasvatti Merita. Sen osuus nousi jo runsaaseen 37 prosenttiin, millä se on markkinajohtaja. Jos Leonia-pankin luvut liitetään sen tulevan fuusiokumppanin Sammon ja Kalevan lukuihin, finanssitavaratalon osuus henkivakuutusten maksutulosta oli tammi-maaliskuussa 27,4 prosenttia. Viime vuonna se oli markkinajohtaja 31 prosentilla. Merita oli tuolloin hieman vaille 29 prosentissa.

-Alkuvuoden luvuissa alkaa näkyä talletusten verollepanon vaikutukset, SVK:n tutkimuspäällikkö Olli-Pekka Ruuskanen puolestaan arvioi. Kun kaikkien pankkitalletusten korkotuloista aletaan periä vero, kuluttajat siirtävät säästöjään muihin kohteisiin. SVK julkisti torstaina vakuutusyhtiöiden yhteenlasketut tiedot viime vuodelta. Vuosi oli erittäin hyvä ja voitot nousivat kohisten edellisvuodesta. Se johtui pääasiassa erinomaisesti tuottaneesta sijoitustoiminnasta. Esimerkiksi vahinkovakuutusyhtiöiden yhteenlaskettu liikevoitto miltei kolminkertaistui 12 miljardiin markkaan.

-Viime päivinä on kuitenkin nähty, että mikä laulaen tulee se viheltäen menee, Ruuskanen muistutti. Vakuutusyhtiöiden vakavaraisuus on kuitenkin sitä luokkaa, että niillä ei ole keskimäärin hätäpäivää korvauksiensa maksamisessa käänteen sattuessa. Ennakkotiedot markkinaosuuksista julkistettiin jo maaliskuun lopulla.

Sijoitussalkku paisui lähes 100 miljardilla

Vakuutusyhtiöiden kokonaismaksutulo oli viime vuonna yli 64 miljardia markkaa. Nousu oli 14 prosenttia. Tuntuvin kasvu oli edelleen henkivakuuttamisessa, kun taas vahinkovakuutuksissa nousu pysyy juuri ja juuri nousussa. Henkivakuutusten suosio näkyy myös siinä, että ensi kertaa työeläkemaksujen osuus kokonaispotista jäi niukasti alle puoleen.

Vakuutusyhtiöiden sijoituskanta oli vuoden lopussa käyvin arvoin 434,5 miljardia markkaa. Lisäys edellisvuodesta on lähes 100 miljardia markkaa. Osakkeiden osuus nousi jo lähes 42 prosenttiin edellisvuoden noin 29 prosentista. Muutoksen syynä oli pörssikurssien jyrkkä nousu. Vastaavasti joukkovelkakirjojen osuus putosi noin 42 prosenttiin hieman päälle 49 prosentista. Tel-takaisinlainaus vähentyi hieman päälle 2 prosenttiyksikköä 4,4 prosenttiin.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.