Pohjolan porvarijohtajat: Haiderin puolue vastenmielinen

Kolme puoluetta esittää Itävallan hallituspuolueen ÖVP:n erottamista Euroopan kansanpuolueesta (EPP), porvaripuolueiden yhteisorganisaatiosta. Erottaminen on kuitenkin epätodennäköistä, sillä tänään Euroopan porvaripuolueiden selvä enemmistö vastusti Belgian, Ranskan ja Italian puolueiden esitystä.

Asiasta äänestetään huhtikuussa. Pohjoismaissa ajatukseen suhtaudutaan kielteisesti. Kokoomuksen puheenjohtajan Sauli Niinistön ja kolmen muun Pohjolan puoluejohtajan kirjeessä esityksen pelätään murentavan EPP:n yhtenäisyyttä. Erottamisen sijasta he toivovat aiempaa rakentavampaa yhteistyötä ÖVP:n kanssa. EPP:n puheenjohtajalle Wilfried Martensille osoitetussa kirjeessä ilmaistaan kuitenkin syvä huoli Itävallan tilanteesta ja arvostellaan äärioikeistolaisen FPÖ-puolueen johtajaa Jörg Haideria.

-Pidämme Haiderin puoluetta monin tavoin vastenmielisenä, puoluejohtajat toteavat. Paperin ovat Niinistön lisäksi allekirjoittaneet Ruotsin maltillisen kokoomuksen johtaja Bo Lundgren sekä konservatiivisia puolueita johtavat Tanskan Bendt Bendtsen ja Norjan Jan Petersen. Haider on puoluejohtajien mielestä "epäilemättä populisti" kallistuen välillä vasemmalle, toisinaan oikealle. Hänen todetaan olevan harvoin vastuullinen. Haider ei myöskään koskaan noudata yhdenmukaista politiikkaa, kirjeessä todetaan. Pohjolan puoluejohtajat kuitenkin huomauttavat, että demokraattisten vaalien on oltava lähtökohta jokaisessa EU-maassa, eikä muut mallit tule kysymykseen.

ÖVP:n erottaminen voisi puoluejohtajien mukaan johtaa vaaralliseen tilanteeseen ja viime kädessä EPP:n hajaannukseen. Virinnyt erottamishanke on vastalause sille, että ÖVP muodosti viime viikolla Itävallan hallituksen FPÖ:n kanssa. Erottamisaloitteen takana olevat puolueet ovat Belgian PSC, Italian PPI ja Ranskan UDF. Saksalaiset ja irlantilaiset olivat kokouslähteiden mukaan samoilla linjoilla pohjoismaisten puolueiden kanssa. Espanjalaiset olivat kriittisempiä, mutta heidän kantoihinsa voi vaikuttaa maaliskuussa järjestettävät parlamenttivaalit.

"Naurettava tilanne"

Niinistö ei ollut itse läsnä Brysselissä pidetyssä kokouksessa. Paikalla ollut, nimettömänä pysytellyt kokoomuksen edustaja kuvasi tilannetta "naurettavaksi".

-Kolme pientä puoluetta pitää asiasta meteliä, kun säännöt tarjoavat siihen mahdollisuuden, hän kommentoi. EPP:n sääntöjen mukaan erottamisaloitteelle pitää olla vähintään kolmen eri maasta tulevan puolueen tuki. Sen jälkeen edellytetään vähintään kuukauden harkinta-aikaa. Asiasta äänestetään huhtikuuta 6. päivänä. Erottamiseen vaaditaan yksinkertainen enemmistö. Vain kerran EPP on sulkenut jäsenensä toimintansa ulkopuolelle.

Portugalilainen CDS, nykyinen PP, erotettiin 1993 kun puolueen katsottiin olevan anti-eurooppalainen. Euroopan porvarikenttä on tähän asti toiminut kahdessa yhteisorganisaatiossa eli EPP:ssä ja Euroopan demokraattisessa unionissa EDU:ssa. Näiden yhdistämisestä päätettiin viime syksynä. Niinistö on johtanut EDU:ta keväästä 1998 lähtien.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat