Mainos

Pohjoissuomalaiset tyytymättömiä vaikutusmahdollisuuksiinsa

Jopa 62 prosenttia pohjoissuomalaisista kokee, ettei pysty vaikuttamaan kotikuntansa asioihin. Sanomalehti Kalevan Suomen Gallupilla teettämän mielipidemittauksen mukaan vain 29 prosenttia pohjoissuomalaisista uskoo voivansa vaikuttaa kuntansa asioihin riittävästi.

Tutkimuksessa paljastui läänikohtaisia asenne-eroja. Oulun läänissä 32 prosenttia vastaajista ilmoitti pystyvänsä vaikuttamaan oman kunnan asioihin. Lapissa vastaava luku oli vain 22 prosenttia. Yli 65-vuotiaat vastaajat arvioivat vaikutusmahdollisuutensa huonoimmiksi. Optimistisimmin mahdollisuuksiinsa suhtautuivat 18-34 -vuotiaat vastaajat. Ammattiryhmistä omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa luottivat lujimmin ylemmät toimihenkilöt, johtajat ja maanviljelijät.

Mielipidemittauksessa kyseltiin myös, miten kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia voitaisiin kohentaa. Suurimman suosion saivat kuntalaisille järjestettävät avoimet tiedotus-, keskustelu- ja suunnittelutilaisuudet. Myös kunnallisia mielipidemittauksia ja kansanäänestyksiä kannatettiin. Erilaisten lähidemokratiayhdistysten toiminnan tukemista taas ei koettu tärkeäksi.

Mielipidemittausta varten haastateltiin puhelimitse 809 pohjoissuomalaista 10.-13. syyskuuta. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttia suuntaan tai toiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.