Mainos

Pohjoisnavan jääalue nyt mittaushistorian pienin

Pohjoisen jäämeren jääpeite on sulanut pienimmilleen koko mittaushistorian aikana. Jäätä on havainnoitu vuodesta 1979 alkaen.

Jääalueen koko on nyt noin 4,1 miljoonaa neliökilometriä eli lähes puolet siitä, mitä se on ollut vuodesta 1979 lähtien keskimäärin pienimmillään, kertovat NASAn ja Yhdysvaltain jäätietokeskuksen asiantuntijat. Jään arvellaan sulavan vielä parisen viikkoa kesäkauden jatkuessa.

Sunnuntaina mitattu luku on noin 70 000 neliökilometriä pienempi, kuin syyskuussa 2007 mitattu edellinen ennätyslukema.

– Yksi syy jääpeitteen ennätysmäiseen pienuuteen on se, että tämä vuosi on ollut huomattavasti keskimääräistä lämpimämpi pohjoisella napa-alueella, erityisesti kesällä. Esimerkiksi heinäkuu oli laajalti yli kolme astetta keskimääräistä lämpimämpi, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Yhdysvaltain jäätietokeskuksen mukaan jään pieneneminen on vahva merkki pitkäaikaisesta ilmaston lämpenemisestä. Ilmaston ennustetaan lämpenevän juuri pohjoisella napa-alueella huomattavasti enemmän kuin eteläisemmillä leveyspiireillä. Jääaluetta pidetään elintärkeänä maapallolle, sillä se auttaa pitämään maapallon lämpötiloja alhaalla.

– Jääpeitteen laajuuden muutokset voivat vaikuttaa myös meidän säähämme. Joidenkin tutkimusten mukaan kylmät talvet ja lämpimät kesät yleistyisivät jääpeitteen vähetessä, mutta laajat tutkimukset asiasta puuttuvat vielä, sanoo Aleksi Jokela.

(MTV3 - AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja