Mainos

Pohjoismaisia arvoja kannattava presidenttiehdokas hurjassa nousukiidossa Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa on parhaillaan käynnissä eräänlainen Bernie Sanders -mania.

Demokraattien esivaalin heikoimmaksi lenkiksi veikkailtu Vermontin senaattori on viime aikoina lisännyt huimasti kannatustaan. Jotkut asiantuntijat puhuvat 73-vuotiaasta Sandersista jo vakavasti otettavana Hillary Clintonin haastajana.

Sanders on suomalaisittain kiinnostava, sillä hän ajaa montaa sellaista asiaa, jotka ovat tyypillisiä skandinaaviselle hyvinvointivaltiolle.

Sanders kannattaa muun muassa vallankumouksellista 12 viikon äitiyslomaa, 15 dollarin minimipalkkaa, ilmaista yliopisto-opiskelua, naisten palkkatasa-arvoa ja valtakunnallista teidenkunnostusta.

Demokraattiseksi sosialistiksi itseään kuvaileva Sanders vastustaa tiukasti myös TTIP:tä (Transatlanttinen kauppa- ja kumppanuussopimus) ja TTP:tä (Tyynenmeren vapaakauppasopimus).

Sandersin teemat vetoavat äänestäjiin ilmeisen hyvin, sillä hänen kannatuksensa kasvaa huimaa 5 prosentin kuukausivauhtia.

Kun vertaillaan presidentinvaalien demokraattiehdokkaiden suosiota, Sandersin kampanjan alun vain noin kolmen prosentin kannatus on nopeassa tahdissa noussut jo yli kuuteentoista prosenttiin.

Sanders on tällä hetkellä toiseksi suosituin demokraattiehdokas, ja hän on jo ohittanut kannatuksessa varapresidentti Joe Bidenin.

Demokraattien ykkösehdokas Hillary Clinton liihottelee kannatuksessa vielä omissa korkeuksissaan, sillä Clintonin suosio on ollut viimeisissä mittauksissa yli 58 prosenttia.

Clintonin kannatus on kuitenkin laskenut selvästi, sillä vielä toukokuussa se oli yli 64 prosenttia.

Sanders-maniasta kertoo jotain myös se, että hänen tilaisuutensa vetävät tällä hetkellä kaikista ehdokkaista eniten väkeä.

Puhetilaisuuksia joudutaan suosion takia siirtämään jatkuvasti isommille areenoille. Viime viikonloppuna Sandersin tilaisuuksiin osallistui Dallasissa yli 8 000 ihmistä ja Phoenixissä yli 11 000.

Sanders on kerännyt kampanjaansa hyvin myös rahaa, sillä heinäkuun alussa kassaan oli kertynyt jo 15 miljoonaa dollaria.

Huomionarvoista on se, että Sanders on kerännyt yli 80 prosenttia summasta pieninä, vain alle 200 dollarin kertalahjoituksina. Hän onkin todennut kampanjansa aikana, ettei halua rahaa miljonääreiltä.

Vertailun vuoksi Hillary Clintonin yli 47 miljoonan dollarin kampanjarahoituksesta vain alle 20 prosenttia on pieniä, alle 200 dollarin lahjoituksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.