Mainos

Pohjoismaiset raaka-aineet uusia superruokia

Tulevaisuudessa kansainvälisissä naistenlehdissä saatetaan hehkuttaa Pohjoismaiden ruokavaliota samaan tapaan kuin nyt Välimeren ruokakulttuuria.

Uusia superruokia ovat meille perinteiset raaka-aineet kuten marjat, kala, rypsiöljy, täysjyväkaura ja -ruis sekä kasvikset.

Tänä vuonna alkanut suomalais-norjalainen Norrdiet-yhteishanke pureutuu pohjoismaisen ruokavalion terveysvaikutuksiin tutkimuksessa, joka on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Kansanterveyden haasteet eli Salve-tutkimusohjelmaa.

Syö kuin karhu

Erikoistutkija Iris Erlund Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta pitää karhumaista ruokavaliota mukailevia pohjoismaisia ravitsemussuosituksia maailman parhaina. Ne ovat kohtuulliset, perustuvat tutkittuun tietoon, eivät toiveajatteluun, ja edistävät ihmisen pitkäaikaista terveyttä.

– Viiniä saa juoda pullokaupalla saadakseen marjojen ja marjamehun terveysvaikutuksen, Erlund valaisee.

Hän kertoo, että ruokavalion kasvisvoittoisuus on maailmanlaajuisesti ravitsemussuositusten kivijalka. Tieteen ja käytännön ohjauskeinojen kannalta mielenkiintoista on, mitkä tehokkaiksi tiedetyistä ruoka-aineista sujuvimmin siirtyvät osaksi väestön ruokailutottumuksia.

– Haasteemme on saada ne ihmiset syömään paremmin, joita se ei voisi vähempää kiinnostaa. Tuttuja ruokia omaksutaan todennäköisemmin ja vaivattomammin kuin vieraampia. Linssien suositteleminen vetoaisi lähinnä uutuudentavoittelijoihin, jotka muutenkin syövät kohtuullisen hyvin, Erlund pohtii.

Hiilihydraatteja voi korvata kasviksilla

Erlundin mielestä ravitsemukseen liittyvää nippelitietoa tulvii tuutista kuin tuutista. Tutkijakunta ihmettelee vähähiilihydraattisten dieettien nostattamaa hypeä.

– Hiilihydraattien osuutta ruokavaliossaan voi hyvin pienentää. Tärkeää on, että ne korvataan kasviksilla, marjoilla ja kuidulla, ei ylenmääräisellä rasvalla tai proteiinilla, Erlund toteaa.

Vuosina 2009–2012 toteutuvan Salve-ohjelman tarkoituksena on tuottaa tietoa kansanterveyden parantamiseksi. Ohjelma painottaa varhaista vaikuttamista sairauskeskeisen lähestymistavan sijaan.

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.