Mainos

Pohjoismaisesta poliisiyhteistyöstä ehdotetaan sopimusta

Pohjoismaisten poliisiviranomaisten yhteistyötä esitetään laajennettavaksi. Asiaa on pohtinut Lakiasioiden pohjoismaisen virkamieskomitean (NÄL) asettama työryhmä. Se ehdottaa raportissaan sopimusta yhteistyöstä, joka tekisi mahdolliseksi poliisin yhteisen virantoimituksen toisen sopimusvaltion alueella.

Työryhmän mukaan pohjoismaisten poliisiviranomaisten rajat ylittävään yhteiseen virantoimitukseen liittyy useita etuja. Yhteistyön kehittäminen on erittäin tärkeää erityisesti niille maille, joilla on yhteinen maantieteellinen raja toisen Pohjoismaan kanssa. Harvaan asutuilla raja-alueilla voitaisiin muodostaa naapurimaiden kesken yhteisiä poliisipartioita.

Mahdollisuutta rajat ylittävään yhteistyöhön voitaisiin käyttää myös suurten urheilutapahtumien, konserttien ja messujen yhteydessä. Naapurimaan poliisin läsnäolo tällaisissa tilanteissa helpottaa muun muassa viestintää ja tiedonvaihtoa.

Työryhmä ehdottaa yhteistyöstä yleissopimusta, joka ei kuitenkaan vaikuttaisi nyt jo olemassa oleviin sopimuksiin. Työryhmä arvioi, että rajat ylittävä poliisin yhteinen virantoimitus edellyttää kaikkien sopimusvaltioiden kansallisen lainsäädännön muuttamista etenkin toimivaltakysymysten ratkaisemiseksi. Lainsäädännöllä ratkaistavia ongelmia ovat muun muassa Pohjoismaiden poliisien erilaiset säännökset virka-aseen kantamisessa virantoimituksessa.

Aloitteen rajat ylittävän viranomaisyhteistyön mahdollisuuksien selvittämisestä ovat tehneet Pohjoismaiden poliisiylijohtajat vuonna 2004. Työryhmässä oli edustajat kaikista Pohjoismaista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.