Mainos

Pohjoismainen taisteluosasto odottaa turhautuneena kriisinhallintatehtäviä

EU:n pohjoismaisen taisteluosaston ruotsalaiskomentaja pelkää, että ellei vuodenvaihteessa päivystysvuoron aloittavaa joukkoa komenneta tälläkään kerralla kriisinhallintatehtäviin, koko toiminta voi olla vaakalaudalla.

Yhteensä nopean toiminnan joukoissa taisteluosastossa on noin 2000 sotilasta, heistä 200 Suomesta.

Poliittisia ja sotilaallisia kriisejä ja myös luonnonmullistuksia kyllä ollut maapallolla riittämiin mutta kuitenkin tähän mennessä pohjoismaiden valmiusjoukkojen päivystysjaksot ovat kuluneet odottamiseen.

Ruotsin nopean toiminnan joukoista on väännetty kättä koko syksy. Muun muassa valtion tilintarkastajat ovat moittineet kustannusten karkaamista, onhan ruotsalaissotilaita peräti 1600. Joukkojen komentajan mukaan nyt olisi ehdottomasti näytön paikka.

- Uskon, että EU:ssa on nyt paineita. Pelkään että ellei joukoille löydy käyttöä, ne lakkautetaan. Kriisejähän maailmalla löytyy, sanoo pohjoismaisen valmiusjoukon komentaja, prikaatikenraali Stefan Andersson.

Myös suomalaiset pitävät tilannetta ikävänä.

- Kyllä se monelle henkilölle varmasti tuntuu turhauttavalta, että tähdätään johonkin tiettyyn asiaan ja sitten sitä ei pääsekään toteuttamaan, sanoo kapteeniluutnantti Tommi Sikanen.

Yksi tie joukkojen tarpeen todistamiseksi olisi lohkaista kriisinhallintakomennukselle vain osa taistelujoukosta - vaihtoehto jota EU pohtii. Mahdollisena kohteena on väläytelty Etelä-Sudanin ja Darfurin välisen rajan turvaamista Keski-Afrikassa.

Katso Kari Lumikeron juttu Skövdestä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.