Mainos

Pohjoismainen taisteluosasto harjoittelee suojelua Kuopiossa

Euroopan unionin nopean toiminnan joukkojen pohjoismainen taisteluosasto on päivystänyt korkeassa valmiudessa vuoden alusta. Pesti päättyy kesäkuun lopussa ja seuraava päivystysvuoro osuu kohdalle vuonna 2011.

Pohjoismaisen taisteluosaston 40-henkinen suojeluosasto harjoittelee tämän viikon tositilanteen varalta Kuopiossa ja Siilinjärvellä.

- Suojeluosaston tehtävänä on tarkastaa taisteluosaston käyttämät lentokentät, satamat ja ryhmittymisalueet teollisuusmyrkkyjen sekä erilaisten kemiallisten biologisten ja radiologisten taisteluaineitten varalta, kertoo suojeluosaston johtaja, majuri Heikki Salonen.

Kansainvälinen arviointiryhmä tutkii harjoituksen aikana osaston yhteensopivuutta Nato-standardien kanssa.

- Vastaavanlainen Nato-evaluointijärjestelmän mukainen evaluointi toteutettiin viime syksynä, mutta nyt mennään yhtä porrasta ylemmäs tässä järjestelmässä, selvittää harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Marko Alamäki.

EU:n nopean toiminnan joukkoja ei toistaiseksi ole käytetty missään tehtävässä. Pohjoismaisen taisteluosaston komentajan mukaan vuoden alusta alkanut korkean valmiuden päivystys on ollut hyödyksi, vaikka lähtöä ei ole tullut.

- Voimme olla todella ylpeitä. Monet epäilivät aluksi, että Naton ulkopuoliset pienet maat eivät pystyisi niin monimutkaiseen tehtävään. Mutta me osoitimme, että meistä on siihen, sanoo pohjoismaisen taisteluosaston komentaja, kenraalimajuri Karl Engelbrektson.

Sekä Suomi että Ruotsi käyttävät taisteluosaston toiminnassa mukana olleita muissa kansainvälisissä rauhanturvatehtävissään, joten koulutus ja kokemus ei mene hukkaan, vaikka päivystysvuoro päättyykin kesäkuun lopussa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.