Mainos

Pohjoismaille yhteinen rokotetuotanto?

Pohjoimaiset sosiaali- ja terveysministerit jatkavat selvitystä yhteispohjoismaisesta rokotetuotannon aloittamisesta, joka suojaisi lintuinfluenssalta. Tuotannon käynnistämiseen saakka rokotteet on ostettava yksityisiltä markkinoilta.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän mukaan pohjoismaiset sosiaali- ja terveysministerit ovat päätyneet Kööpenhaminassa jatkamaan selvityksiä yhteispohjoismaisen lintuinfluenssalta suojaavan rokotetuotannon aloittamisesta.

Hyssälän mukaan Suomi on tyytyväinen kompromissiin. Pohjoismaiden ilmaisema yhteinen halu jatkaa selvittelyjä merkitsee sitä, että Ruotsi ei ainakaan toistaiseksi lähde kehittämään yksin omaa rokotetuotantoa.

Ministerit sopivat, että Ruotsi ryhtyy selvittämään mallia, jossa rokotetuotanto tapahtuisi valtion ja yksityisen yrityksen yhteistyönä. Tanska selvittää julkista mallia, jossa valtio vastaisi rokotetuotannosta.

- Suomi ei ole ottanut vielä kantaa esillä olleisiin kahteen malliin, koska kustannukset ovat olleet niin avoimia. Auki on myös se, millä aikataululla missäkin mallissa rokotteet on mahdollista saada käyttöön, Hyssälä kertoi STT:lle.

Suomi kannattaa pohjoismaista rokoteyhteistyötä ja pitää tärkeänä selvitystyön jatkamista. Rokotteen mahdollisia tuotantopaikkoja ei ole Hyssälän mukaan vielä lainkaan käsitelty.

Seuraavan kerran pohjoismaiset sosiaali- ja terveysministerit kokoontuvat käsittelemään rokotetuotantoasiaa maaliskuun alussa, jolloin ministerit pääsevät Hyssälän arvion mukaan "jo aika lailla konkreettisempiin toimiin". Sitä ennen Suomessa pitää muun muassa selvittää, mihin valtio aikoo sitoutua.

Suomalainen työryhmä, joka selvitti Influenssapandemiaan varautumista, suositteli äskettäin tekemään lähiaikoina päätöksen yhteispohjoismaisen rokotetuotannon aloittamisesta. Jos rokotetehdas perustetaan, sen tuottamaa rokotetta on saatavilla vasta vuodesta 2011 lähtien. Tehtaan perustamiskustannukset ovat miljardin euron luokkaa.

Työryhmän mukaan rokotetuotantoon käynnistymiseen asti on varattavaa rahaa, jolla voidaan pitää jonotuspaikka "täsmärokotteen" ostamiseksi yksityisiltä markkinoilta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.