Mainos

Pohjoismaiden ulkoministerit toivovat rasismin vastaisen maailmankonferenssin onnistumista

Pohjoismaiden ulkoministerit pitävät erittäin tärkeänä, että YK:n rasismin vastainen maailmankonfrenssi onnistuu. Ministerien mielestä konferenssin tulisi pyrkiä luomaan asiakirja, joka olisi tärkeä virstanpylväs rasismin vastaisessa taistelussa. Ulkoministerit antoivat rasismin vastaisen kannanoton tänään Helsingissä pitämässään kokouksessa.

Pohjoismaat ovat aktiivisesti osallistuneet huomenna Durbanissa Etelä-Afrikassa alkavan kokouksen valmisteluihin.

Kannanotossa mainitaan, että kokouksen valmistelujen aikana esiin nostettiin monia vaikeita kysymyksiä, jotka saattavat johtaa kokouksessa komplikaatioihin. Nämä liittyivät Lähi-idän tilanteeseen, orjuuteen ja tietynlaiseen kolonialismiin.

Näistä ongelmista saatiin esimakua jo toissapäivänä kun Yhdysvallat ilmoitti, ettei ulkoministeri Colin Powell osallistuu kokoukseen. Syynä päätökseen oli Yhdysvaltojen mielestä konferenssin ohjelman Israelin-vastainen sävy.

Yhdysvallat on moneen kertaan varoittanut, että konferenssin arabiosanottajien olisi luovuttava vaatimasta, että konferenssissa julistetaan Israel "rasistiseksi miehittäjävaltioksi". Pohjoismaiden ulkoministerit ilmoittivat tekevänsä kaikkensa, etteivät tämän kaltaiset kysymykset synnytä ongelmia.

Pohjoismaat pyrkivät siihen, että kokouksen loppuasiakirja on eteenpäin suuntautuva ja toimintapainotteinen. Hyvät tulokset olisivat ministerien mielestä arvokas väline ja inspiraation lähde meneillään olevassa kamppailussa rasismia, rotusyrjintää ja vieraan pelkoa vastaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.